

Złoty len i jego właściwości
Len jest znany od wielu, wielu lat. Przede wszystkim wykorzystywany był do produkcji włókien, tymczasem warto poznać go "od kuchni".
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Len jest znany od wielu, wielu lat. Przede wszystkim wykorzystywany był do produkcji włókien, tymczasem warto poznać go "od kuchni".
Dowiedz się, jak wartościowa jest żurawina i jak możemy ją wykorzystać w kuchni. Naturalny antybiotyk i bomba witaminowa.
Topinambur, czyli roślina bulwiasta, bardzo dobra ale niestety mało wykorzystywana, ciesząca się niską reputacją. Jej zastosowanie kulinarne jest bardzo obszerne i zdrowe. Zachęcam serdecznie do poznania Topinambura.
Mielone mięso daje szerokie pole do popisu. Możemy przetwarzać je na różne sposoby i wyprawiać z nim cuda! Dużo rolę odgrywa zapewne rodzaj mięsa, ale także nasza kreatywność.
Przy użyciu tych samych składników podstawowych, różnych zaczynów, możemy upiec zupełnie inne chleby, które to oczarują nas i naszych domowników, a codzienny rytuał jakim jest chodzenie do sklepu po świeże pieczywo zostanie zapomniany.
Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. W pizzeriach można kupić pizzę w wielu smakach, w domu - przygotować pyszne, urozmaicone dodatkami ciasto.
Kuchenka mikrofalowa ułatwia nam życie, są pewne ograniczenia co do potraw, dań, produktów, które możemy w niej odgrzewać. Sprawdźcie sami!
Czasami zdarza się, że w trakcie podgrzewania w mikrofali coś dosłownie nam wystrzeli. Na szczęście są sposoby, aby po takich eksplozjach mieć czystą i zadbaną kuchenkę.
Solimy dużo. Sól dodajemy m. in. do mięsa i sałatek. Wykorzystujemy ją też podczas ubijania piany z białek. Jednak używanie soli w nadmiarze może nam przysporzyć zdrowotnych problemów. Poznaj właściwości soli.
Mawia się, że biało-czerwone to barwy nie zwyciężone. To prawda i to nie tylko jeśli chodzi o patriotyczne spojrzenie, ale także o to spojrzenie zdrowotne. Mianowicie kapusta, która jest bombą witaminową również posiada te piękne barwy...