Buza to świetna alternatywa dla wody lub innych napojów orzeźwiających. Rodzynki nadają jej lekko słodkiego smaku, drożdże sprawiają, że jest delikatnie gazowana, a cytryna nadaje napojowi kwaśności.
Składniki:
Wykonanie:
fot. Adobe Stock
Fermentowany napój był doskonałym orzeźwieniem i świetnie gasił pragnienie w upalne dni. Często podawano go do obiadu zamiast kompotu.
Buza występuje obecnie w kuchni bałkańskiej, przygotowuje się ją nie z kaszy jaglanej, ale z kukurydzy, prosa lub pszenicy. Jest słodsza i gęstsza od buzy, którą można spróbować w niektórych regionach Polski.
Na letnie nawodnienie zamiast wody doskonale sprawdzi się także switchel z dodatkiem octu jabłkowego i imbiru. Jeśli wolisz sprawdzone pomysły wypróbuj 15 przepisów na lemoniadę.
Buza – przepis na napój z kaszy jaglanej
Przepis zawiera składniki dostępne niemal w każdej kuchni. Sam napój przygotowuje się bardzo szybko, potrzebuje on jedynie 24 godziny na fermentację. Po tym czasie możesz rozkoszować się jego ciekawym smakiem i cennymi właściwościami.Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej,
- 2 l wody + ½ szklanki na rozczyn,
- 150 g cukru,
- 10 g drożdży,
- sok z 2 cytryn,
- garść rodzynek.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie. Pozwól, aby kasza się rozgotowała.
- Po ugotowaniu pozostaw kaszę do przestygnięcia, a następnie przecedź ją przez sito, a powstałą z gotowania kaszy wodę przelej do dużego naczynia.
- W ½ szklanki ciepłej wody rozpuść drożdże z łyżeczką cukru. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże delikatnie urosły.
- Do wody po kaszy wyciśnij sok z cytryn, dodaj cukier, rodzynki i rozpuszczone drożdże z wodą.
- Wymieszaj dokładnie i pozostaw napój w ciepłym miejscu na 24 godziny.
- Po upływie czasu przelej buzę do szklanych butelek. Uwaga! Napełnij butelki do ¾ pojemności, zostawiając miejsce na zbierający się gaz. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
- Buza najlepiej smakuje schłodzona, możesz podawać ją według oryginalnej receptury z odrobiną chałwy.
fot. Adobe Stock
Buza – skąd wziął się napój z kaszy jaglanej?
Buza przybyła do Polski w 1912 roku wraz z napływem macedońskich osadników. Szczególnie popularna stała się w Białymstoku, gdzie powstawały specjalne miejsca, w których podawano buzę. Były to macedońskie cukiernie zwane buznami. Moda na napój z kaszy jaglanej trafiła także do innych regionów kraju w tym do warszawskich pubów i restauracji. Na Podlasiu tradycyjnie była ona serwowana w towarzystwie chaałwy.Fermentowany napój był doskonałym orzeźwieniem i świetnie gasił pragnienie w upalne dni. Często podawano go do obiadu zamiast kompotu.
Buza występuje obecnie w kuchni bałkańskiej, przygotowuje się ją nie z kaszy jaglanej, ale z kukurydzy, prosa lub pszenicy. Jest słodsza i gęstsza od buzy, którą można spróbować w niektórych regionach Polski.
Na letnie nawodnienie zamiast wody doskonale sprawdzi się także switchel z dodatkiem octu jabłkowego i imbiru. Jeśli wolisz sprawdzone pomysły wypróbuj 15 przepisów na lemoniadę.