Chrupiące gofry to smak dzieciństwa!

Doskonałe i chrupiące gofry na bazie mąki, jajek i mleka będą smakowały wyśmienicie z dodatkiem nowego cukru trzcinowego od Diamant!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Chrupiące gofry to smak dzieciństwa!
fot. Fotolia
Gofry to smaczny deser, który najczęściej kojarzy się z latem i wakacjami nad morzem. Chrupiące, z dodatkiem owoców, bitej śmietany i słodkich sosów podbijają serca dzieci i dorosłych. Przygotowywane w domu smakują najlepiej, a naturalny cukier trzcinowy podkreśli ich smak i wyjątkowość.

DIAMANTOWE GOFRY

Składniki na ciasto:
  •  375g mleka
  •  70g oleju
  •  250g mąki
  •  25g Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant
  •  3 jajka (osobno żółtka i białka)
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Dodatkowo:
  • 50-100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 łyżki kakao
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Gofry Diamant
fot. materiały prasowe

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto - poza białkami - zmiksuj. Białka ubij na sztywno i dokładnie połącz z ciastem. Podziel ciasto na dwie części: jedną wymieszaj z posiekaną czekoladą, a drugą z kakao. Rozgrzej gofrownicę, posmaruj olejem i nakładaj porcje ciasta. Smaż ok. 3 minut. Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami, polane syropem trzcinowym.

Cukier trzcinowy DRY DEMERARA charakteryzuje się delikatnym smakiem i złoto-brązowym zabarwieniem. Zawiera wartościowe składniki, w tym melasę, która jest źródłem żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Idealnie nadaje się do przygotowania gofrów, musli, granoli; sprawdzi się również jako słodzik do kawy.