Dieta lekkostrawna, zwana także łatwostrawną, polega na jedzeniu produktów łatwo przyswajalnych przez organizm, nieobciążających układu pokarmowego. Powinna ona pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej osoby oraz zapotrzebowanie na wartości odżywcze.
Co jeść przy diecie lekkostrawnej?
Produkty polecane przy diecie lekko strawnej to:
Co jeść przy diecie lekkostrawnej?
Produkty polecane przy diecie lekko strawnej to:
- Mleko i twarogi,
- kefir i jogurt,
- białe pszenne pieczywo,
- sucharki i biszkopty,
- słodka śmietana,
- przetarte gotowane warzywa,
- pieczone lub utarte jabłka,
- soki owocowe i warzywne bez konserwantów,
- jajka na miękko,
- chude gotowane mięso i ryby,
- łagodne sosy,
- potrawy mączne,
- ryż, drobne kasze,
- surowe masło,
- olej sojowy i słonecznikowy,
- oliwa z oliwek,
- galaretki i kisiele,
- łagodne przyprawy,
- słaba herbata i bawarka,
- herbatki ziołowe
- Spożywać posiłki w regularnych odstępach czasu od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia.
- Ostatni posiłek jeść nie później niż na dwie godziny przed snem.
- Stosować mielenie, przecieranie, rozdrabnianie żywności.
- Smażenie i pieczenie na tłuszczu zamienić na gotowanie w wodzie lub na parze.
- Nie zaprawiać zup i sosów zasmażkami.
- Unikać pośpiechu podczas posiłku, jeść spokojnie.