Jak opalić cebulę do rosołu?

Cebulę do rosołu najlepiej opalić w piekarniku. Innym sposobem jest umieszczenie jej na palniku kuchenki lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli powoduje, że rosół nabiera głębokiego, esencjonalnego smaku i aromatu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak opalić cebulę do rosołu?
fot. Fotolia
W trakcie opalania cebuli do rosołu nie martw się, jeśli nieco się przypali. Cebulę opalaj w całości i ze skórką.

Dlaczego opala się cebulę do rosołu

Dodatek opalonej cebuli sprawia, że rosół ma piękną, złotą barwę i głęboki aromat. Czarne fragmenty, przypalonej skórki pływające w zupie, zostaną na sicie w trakcie przecedzania. Jeżeli nie cedzisz rosołu, cebulę włóż do lnianego woreczka lub siateczki na włoszczyznę.

Sposoby na opalanie cebuli do rosołu

  • Opalanie na palniku. Jeżeli cebula ma żółtą, suchą skórkę, nie zdejmuj jej. Oczyść ją z ziemi lub piasku i połóż na palniku gazowym ustawionym na minimalny ogień. Cebula nie może wystawać poza palnik, ponieważ spali się na węgiel. Dobierz wielkość palnika, do rozmiaru cebuli. W momencie, gdy skórka zrobi się czarna, przełóż cebulę do rosołu.
  • Opalanie nad palnikiem. Nabij warzywo na widelec i opiekaj z każdej strony nad ogniem, do momentu pojawienia się czarnych plamek na skórce. Pamiętaj, aby włożyć rękawicę ochronną – ponieważ widelec mocno się nagrzewa.
  • Opalanie na patelni. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu i opiecz na niej cebulę z każdej strony.
  • Opalanie w piekarniku. Umieść cebulę na suchej blaszce i upiecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.
Opaloną w ten sposób cebulę włóż ostrożnie, w całości do rosołu w trakcie gotowania. Ten sposób przyprawiania sprawdza się również w przypadku pomidorówki.