W trakcie opalania cebuli do rosołu nie martw się, jeśli nieco się przypali. Cebulę opalaj w całości i ze skórką.
Dlaczego opala się cebulę do rosołu
Dodatek opalonej cebuli sprawia, że rosół ma piękną, złotą barwę i głęboki aromat. Czarne fragmenty, przypalonej skórki pływające w zupie, zostaną na sicie w trakcie przecedzania. Jeżeli nie cedzisz rosołu, cebulę włóż do lnianego woreczka lub siateczki na włoszczyznę.Sposoby na opalanie cebuli do rosołu
- Opalanie na palniku. Jeżeli cebula ma żółtą, suchą skórkę, nie zdejmuj jej. Oczyść ją z ziemi lub piasku i połóż na palniku gazowym ustawionym na minimalny ogień. Cebula nie może wystawać poza palnik, ponieważ spali się na węgiel. Dobierz wielkość palnika, do rozmiaru cebuli. W momencie, gdy skórka zrobi się czarna, przełóż cebulę do rosołu.
- Opalanie nad palnikiem. Nabij warzywo na widelec i opiekaj z każdej strony nad ogniem, do momentu pojawienia się czarnych plamek na skórce. Pamiętaj, aby włożyć rękawicę ochronną – ponieważ widelec mocno się nagrzewa.
- Opalanie na patelni. Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu i opiecz na niej cebulę z każdej strony.
- Opalanie w piekarniku. Umieść cebulę na suchej blaszce i upiecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza do momentu, gdy skórka zacznie czernieć.