Stek zazwyczaj kojarz się z obsmażonym kawałkiem mięsa wołowego, jednak możemy przygotować go również z innych rodzajów mięsa. Możemy użyć do jego przygotowania kawałków wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, kurczaka, czy ryby.
Jak przyrządzić stek?
Stek wieprzowy
Składniki:
Składniki:
Stek z tuńczyka
Składniki:
Przygotowujemy go smażąc na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
Jak przyrządzić stek?
Stek wieprzowy
Składniki:
- 400 g szynki
- 1 cebula
- rozmaryn
- sól, pierz
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- Mięso kroimy w paski grubości około 1-1,5 cm i rozbijamy .
- Przyprawiamy, następnie obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- W osobnej patelni rumienimy cebulę i dodajemy do steków.
- Całość przykrywamy i dusimy parę minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Składniki:
- 1 cała pierś z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka
- tymianek
- sól i pieprz
- Mieszamy oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Piersi kurczaka dzielimy na połowę, zalewamy marynatą.
- Odkładamy do lodówki na parę godzin.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Smażymy steki po 3-4 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 1 minutę.
Stek z tuńczyka
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka
- 2 łyżki oliwy
- Sok z cytryny
- rozmaryn
- sól i pieprz
- mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Polewamy marynatą steki, odstawiamy na 30 minut.
- Mocno rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy rybę po 1-3 minuty z każdej strony w zależności od potrzeby wysmażenia potrawy.
Przygotowujemy go smażąc na mocno rozgrzanej patelni grillowej.