Jak przyrządzić stek?

Stek przygotujemy z kawałków pokrojonego mięsa lub ryby. Obsmażamy go na dość mocnym ogniu na patelni grillowej lub z niewielkim dodatkiem oleju.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przyrządzić stek?
fot. fotolia
Stek zazwyczaj kojarz się z obsmażonym kawałkiem mięsa wołowego, jednak możemy przygotować go również z innych rodzajów mięsa. Możemy użyć do jego przygotowania kawałków wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, kurczaka, czy ryby.

Jak przyrządzić stek?

Stek wieprzowy

Składniki:
  • 400 g szynki
  • 1 cebula
  • rozmaryn
  •  sól, pierz
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
  • Mięso kroimy w paski grubości około 1-1,5 cm i rozbijamy .
  • Przyprawiamy, następnie obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  • W osobnej patelni rumienimy cebulę i dodajemy do steków.
  • Całość przykrywamy i dusimy parę minut, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Stek z kurczaka

Składniki:
  • 1 cała pierś z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka słodka
  • tymianek
  • sól i pieprz
wykonanie:
  • Mieszamy oliwę z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Piersi kurczaka dzielimy na połowę, zalewamy marynatą.
  • Odkładamy do lodówki na parę godzin.
  • Rozgrzewamy patelnię  grillową.
  • Smażymy steki po 3-4 minuty z każdej strony.
  • Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 1 minutę.
stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka


Składniki:
  • 2 steki z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny
  • rozmaryn
  • sól i pieprz         
wykonanie:
  • mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Polewamy marynatą steki, odstawiamy na 30 minut.
  • Mocno rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy rybę po 1-3 minuty z każdej strony w zależności od potrzeby wysmażenia potrawy.
Stek wołowy

Przygotowujemy go smażąc na mocno rozgrzanej patelni grillowej.