Jak oskrobać lina?

Lin posiada drobną łuskę, której nie trzeba skrobać. Jeśli jednak się uprzemy, można to zrobić przy pomocy skrobaczki lub noża.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak oskrobać lina?
fot. Fotolia
Lin to ryba słodkowodna, którą bez problemu można samodzielnie złowić. Wówczas pojawia się problem – jak oczyścić tę rybę, by nadawała się do jedzenia? Nie jest to wcale trudne.

Jak przygotować lina do gotowania?

Głównym problemem w przypadku lina jest jego śluz a nie, jak przy innych rybach, łuski. Oto sposoby na oczyszczenie lina przed gotowaniem:
  • Wycieranie piaskiem/solą – jeśli nie zamierzamy pozbawiać lina łusek (są one na tyle drobne, że wytapiają się podczas smażenia), wystarczy rybę natrzeć piaskiem lub solą a następnie spłukać. Dzięki temu pozbawimy ją śluzu.
  • Sparzenie wrzątkiem – błyskawiczna metoda, która pozwala jednocześnie usunąć śluz i drobne łuski. Wystarczy rybę oblać wrzątkiem (Nie moczyć! Wówczas się ugotuje!) i przy pomocy ręcznika zetrzeć śluz. Następnie ostrym nożem zeskrobujemy łuski i gotowe.
  • Skrobanie – jeśli bardzo nie lubimy nawet drobnych łusek, możemy je zeskrobać przy pomocy widelca, ząbkowanego noża lub skrobaczki zrobionej z kapsli od piwa lub coli.
  • Ściąganie skóry – to już rzecz, która wymaga od nas pewnej wprawy. Należy bowiem naciąć skórę wokół głowy ryby, delikatnie oddziela od mięsa a następnie ściąga w kierunku ogona.

Jak przyrządzić lina?

Oczyszczonego lina można wykorzystać do szeregu potraw. Najpopularniejszym daniem z tej ryby,oprócz oczywiście wersji smażonej, jest lin w śmietanie. Jak go przygotować?
  • Do zrobienia ryby w śmietanie będą potrzebne: lin (ok. 1 kg), śmietana 18%, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz.
  • Ryby kroimy na dzwonka lub mniejsze kawałki.
  • Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy ryby i smażymy na złoty kolor.
  • Gdy lin się przyrumieni – zalewamy go śmietaną, zmniejszamy gaz i dusimy ok. 15-20 minut.
  • Po tym czasie sos się zredukuje. Pozostaje jedynie doprawić rybę i podać ją na talerz. Całość dekorujemy dużą ilością natki pietruszki.