Lin to ryba słodkowodna, którą bez problemu można samodzielnie złowić. Wówczas pojawia się problem – jak oczyścić tę rybę, by nadawała się do jedzenia? Nie jest to wcale trudne.
Głównym problemem w przypadku lina jest jego śluz a nie, jak przy innych rybach, łuski. Oto sposoby na oczyszczenie lina przed gotowaniem:
Oczyszczonego lina można wykorzystać do szeregu potraw. Najpopularniejszym daniem z tej ryby,oprócz oczywiście wersji smażonej, jest lin w śmietanie. Jak go przygotować?
Jak przygotować lina do gotowania?
Głównym problemem w przypadku lina jest jego śluz a nie, jak przy innych rybach, łuski. Oto sposoby na oczyszczenie lina przed gotowaniem:
- Wycieranie piaskiem/solą – jeśli nie zamierzamy pozbawiać lina łusek (są one na tyle drobne, że wytapiają się podczas smażenia), wystarczy rybę natrzeć piaskiem lub solą a następnie spłukać. Dzięki temu pozbawimy ją śluzu.
- Sparzenie wrzątkiem – błyskawiczna metoda, która pozwala jednocześnie usunąć śluz i drobne łuski. Wystarczy rybę oblać wrzątkiem (Nie moczyć! Wówczas się ugotuje!) i przy pomocy ręcznika zetrzeć śluz. Następnie ostrym nożem zeskrobujemy łuski i gotowe.
- Skrobanie – jeśli bardzo nie lubimy nawet drobnych łusek, możemy je zeskrobać przy pomocy widelca, ząbkowanego noża lub skrobaczki zrobionej z kapsli od piwa lub coli.
- Ściąganie skóry – to już rzecz, która wymaga od nas pewnej wprawy. Należy bowiem naciąć skórę wokół głowy ryby, delikatnie oddziela od mięsa a następnie ściąga w kierunku ogona.
Jak przyrządzić lina w śmietanie?
Oczyszczonego lina można wykorzystać do szeregu potraw. Najpopularniejszym daniem z tej ryby,oprócz oczywiście wersji smażonej, jest lin w śmietanie. Jak go przygotować?
- Do zrobienia ryby w śmietanie będą potrzebne: lin (ok. 1 kg), śmietana 18%, cebula, natka pietruszki, sól i pieprz.
- Ryby kroimy na dzwonka lub mniejsze kawałki.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy ryby i smażymy na złoty kolor.
- Gdy lin się przyrumieni – zalewamy go śmietaną, zmniejszamy gaz i dusimy ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie sos się zredukuje. Pozostaje jedynie doprawić rybę i podać ją na talerz. Całość dekorujemy dużą ilością natki pietruszki.