Wołowina to mięso , które na naszych stołach gości stosunkowo rzadko. Odpowiedzialna za taki stan rzeczy jest często jej cena lecz także brak umiejętności jej przyrządzania. Żeby usmażyć ją dobrze, ważne, by trzymać się kilku zasad.
Jak smażyć wołowinę?
Jak smażyć wołowinę?
- Przed smażeniem przyprawiamy mięso jedynie pieprzem, w trakcie możemy dodać zioła na przykład rozmaryn lub natrzeć je czosnkiem.
- Dopiero po przyrządzeniu wołowinę solimy.
- Warto pamiętać, że nie powinno się od razu smażyć mięsa wyjętego z lodówki, powinno ono przez jakiś czas poleżeć, aby uzyskać temperaturę pokojową.
- Mięsa przed obróbką cieplną nie rozbijamy, należy pokroić je na kawałki odpowiedniej grubości i smażyć zgodnie z następującą zasadą —200 g mięsa smażymy po 2 min z każdej strony, 300 g po 3 minuty z każdej strony.
- Smażymy mięso na suchej, mocno rozgrzanej patelni , nie nakłuwamy go, przekładajmy za pomocą łopatki.
- Dalej smażenie powinno trwać połowę wagi kawałka, czyli w przypadku mięsa ważącego 300 g będzie trwać 15 minut.
- Gotowa wołowina, nie powinno być od razu podawane, powinno chwilę odpocząć . Nie kroimy go od razu ponieważ spowodujemy gwałtowny wyciek soków. Czekamy około 10 minut aż woda wewnątrz mięsa przestanie wrzeć.