Planując perfekcyjny stek na obiad czy kolację należy pomyśleć również o dodatkach do niego. Prosta, świeża sałatka, wyrazisty sos czy duża porcja pieczonych ziemniaków to tylko niektóre z propozycji. Sprawdźcie, co podać do idealnego steku!
Z czym podawać stek?
Sosy
To jedna z podstaw dobrze podanego steku. Od lekkich i orzeźwiających, po te gęste i wyraziste w smaku.
Krwisty lub wysmażony stek sam w sobie jest daniem idealnym. Chcąc uzupełnić go o sałatkę czy ziemniaki, warto sprawdzić, w jakiej formie je przygotować.
Metoda podania ziemniaków do steku jest uzależniona od indywidualnych preferencji. Przypieczona skórka, lekkie i puszyste – kombinacji jest wiele!
Z czym podawać stek?
Sosy
To jedna z podstaw dobrze podanego steku. Od lekkich i orzeźwiających, po te gęste i wyraziste w smaku.
- Barbecue- gęsty sos na bazie przecieru z pomidorów i duszonych śliwek ze szczyptą cynamonu i innych przypraw doskonale sprawdza się jako akompaniament do steku. Wyraźny, lekko dymny posmak odzwierciedla charakter mięsa.
- Holenderski- jajeczny, kremowy sos zdumiewająco dobrze pasuje do wołowego steku. Z dodatkiem pokrojonego w kawałki kiszonego ogórka i świeżych liści bazylii zachwyca aromatem.
- Pesto- klasyczne pesto lub te na bazie innych ziół z dodatkiem chili poprawia trawienie tego tłustego i kalorycznego posiłku.
Krwisty lub wysmażony stek sam w sobie jest daniem idealnym. Chcąc uzupełnić go o sałatkę czy ziemniaki, warto sprawdzić, w jakiej formie je przygotować.
- Pieczone warzywa- marchew, seler czy cebula okraszone rozmarynem i oliwą z oliwek doskonale pasują do mięsa.
- Sałatki- zrezygnujmy z ciężkich sałatek majonezowych – wybierajmy ten a bazie winegretu lub lekkich sosów.
Metoda podania ziemniaków do steku jest uzależniona od indywidualnych preferencji. Przypieczona skórka, lekkie i puszyste – kombinacji jest wiele!
- Pieczone ziemniaki- pokrojone na pół lub zawinięte w folię i zapieczone z dodatkiem masła są ciekawe w smaku. Wystarczy oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem i sola morską.
- Frytki- domowe lub mrożone ze sklepu idealnie komponują się z soczystym mięsem. Wystarczy odrobina sosu pomidorowego lub majonezu, by wzbogacić ich smak.
- Dauphinoise- gęste puree ziemniaczane wyciskane ze szprycy cukierniczej I pieczone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku. To elegancki dodatek do grillowanego mięsa, który ma chrupiąca skórkę z zewnątrz i miękkie wnętrze.
- Puree z ziemniaków- puszyste z dodatkiem masła, śmietany i odrobiną musztardy czy chrzanu wzbogaci soczyste mięso wołowe.
- Ćwiartki ziemniaków- posypane przyprawą do ziemniaków lub odrobiną kruszonego chili sprawdzą się przy lekko doprawionym steku. Są świetnym zamiennikiem popularnych frytek.