Chałka to drożdżowy wypiek, zapleciony na kształt warkocza. Wspaniale smakuje z masłem, dżemem i szklanką zimnego mleka.
Jak zrobić chałkę?
Składniki:
Jak zrobić chałkę?
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 5 dużych żółtek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- mak do posypania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W dużej misce mieszamy wodę z drożdżami.
- Dodajemy żółtka olej, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie widelcem.
- Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i mieszamy składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty.
- Następnie odstawiamy na 5 minut aby ciasto odpoczęło.
- Wyrabiamy po tym czasie łyżką jeszcze przez 4 minuty.
- Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu mąką i wyrabiamy dłońmi jeszcze przez 2 minuty, dodając trochę więcej mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło.
- Formujemy kulę i wkładamy ją do posmarowanej oliwą dużej miski.
- Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
- Ciasto kroimy na 2 równe części każdą dzielimy na 3 części. Formujemy z nich wałki i zaplatamy jak dwa warkocze.
- Przekładamy chałkę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
- Wstawiamy chałki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30-40 minut aż wierzch i spód będą lekko zrumienione.