Jak zrobić chałkę?

Do przygotowania chałki potrzebujemy mąki, cukru, oleju, żółtek, drożdży, soli oraz wody.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić chałkę?
fot. fotolia
Chałka to drożdżowy wypiek, zapleciony na kształt warkocza. Wspaniale smakuje z masłem, dżemem i szklanką zimnego mleka.

Jak zrobić chałkę?

Składniki:
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 dużych żółtek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • mak do posypania
przygotowanie:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W dużej misce mieszamy  wodę z drożdżami.
  •  Dodajemy żółtka olej, cukier i cukier wanilinowy, mieszamy dokładnie widelcem.
  •  Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i mieszamy składniki drewnianą łyżką przez 2 minuty.
  •  Następnie odstawiamy na 5 minut aby ciasto odpoczęło.
  • Wyrabiamy po tym czasie łyżką jeszcze przez 4 minuty.
  • Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu mąką i wyrabiamy dłońmi jeszcze przez 2 minuty, dodając trochę więcej mąki w razie potrzeby, gdyby ciasto się lepiło.
  • Formujemy kulę i wkładamy ją do posmarowanej oliwą dużej miski.
  • Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
  • Ciasto kroimy na 2 równe części każdą dzielimy na 3 części. Formujemy z nich wałki i zaplatamy jak dwa warkocze.
  • Przekładamy chałkę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • Smarujemy  jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
  • Wstawiamy chałki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza  i pieczemy przez około 30-40 minut aż wierzch i spód będą lekko zrumienione.