Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane przygotowuje się z mąki pszennej niższego typu. W wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę kukurydzianą.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?
fot. Fotolia
Zastanawiasz się jak przygotować placki ziemniaczane? To proste – cały sekret tkwi w wybraniu odpowiedniej mąki i ziemniaków. Później wystarczy te składniki połączyć, dobrze usmażyć i zaserwować – z sosem, gulaszem, cukrem lub śmietaną. Ale od początku – jaką mąkę użyć do placków?
 
Jaka mąka do placków?
 
Przygotowanie placków należy zacząć od wybrania odpowiedniej mąki. Oto jakie mamy do wyboru:
  • Mąka pszenna – najlepiej sprawdzają się te niskiego typu (400-500). Zawarty w nich gluten sprawia, że placki się nie rozpadają oraz zachowują odpowiednią miękkość
  • Mąka ziemniaczana – można ją wykorzystać w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wielu ziemniaków pod ręką. Raczej nie stosujemy jej samodzielnie, ponieważ placki wyjdą twarde
  • Mąka kukurydziana – coś dla osób nie jedzących glutenu. Jej struktura pozwala na uzyskanie podobnej miękkości jak w przypadku wykorzystania mąki pszennej. Nadaje plackom delikatnego kukurydzianego posmaku oraz żółtawego koloru.
  • Mąka ryżowa – równie dobry zamiennik pszennej. Neutralna w smaku, choć bardziej kleista. Warto ją stosować razem z inną mąką, dzięki czemu placki zachowają swoją konsystencję. 
  • Mąka gryczana – dość ciężka mąka, może powodować, że placki są nieco gumowate. Dobrze ją mieszać z innymi, aby nieco zniwelować ten efekt. 
 
Jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych?
 
Kiedy mamy już wybraną odpowiednią mąkę, warto zwrócić uwagę także na ziemniaki. W końcu to podstawowy składnik placków. Jaką odmianę wybrać do tego dania? Odpowiedź jest prosta: ziemniaki typu B (ogólnoużytkowe) lub C (mączyste). Typ B świetnie nadaje się do chrupiących placków, z kolei C jest idealny do bardziej ciągnących się – idealnych do ciężkich sosów.