Jak wykorzystać chorizo?

  • 2

Do makaronu, zupy lub hiszpańskiej paelli. Kiełbasa chorizo to aromatyczny dodatek do wielu dań. Pasuje zarówno do dań jednogarnkowych, przystawek, jak i do zwykłej jajecznicy. W jaki sposób wykorzystać chorizo?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak wykorzystać chorizo?
fot. Fotolia
Chorizo to hiszpańska aromatyczna kiełbasa przygotowywana z wieprzowiny. Swój aromat zawdzięcza dodatkowi papryki oraz długiemu, bo aż ośmiotygodniowemu, suszeniu. Taki przysmak idealnie nadaje się do różnego rodzaju makaronów, wzbogacając ich smak i aromat. Jak zrobić makaron z chorizo?

Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami

1. Przygotuj:
  • Makaron penne;
  • Kilka suszonych pomidorów bez zalewy;
  • Pół pętka chorizo;
  • 3-4 łyżki passaty pomidorowej;
  • 1 cebulę;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • Kilka listków świeżej bazylii;
  • 0,5 łyżeczki chilli;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Starte płatki parmezanu do dekoracji.
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię i podsmaż.

4. Chorizo pokrój w plasterki, pomidory w paski i oba składniki dorzuć do warzyw.

5. Gdy całość się podsmaży, dodaj passatę pomidorową, bazylię, chilli oraz sól i pieprz.

6. Makaron odcedź, dorzuć do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze chwilę, po czym wyłóż na talerz. Udekoruj parmezanem i bazylią. Smacznego!

Paella z chorizo i owocami morza
Fotolia

Inspirujące potrawy z chorizo

Chorizo staje się coraz łatwiejsze do zdobycia. Można je kupić w dyskontach, hipermarketach i lepszych sklepach mięsnych. Jeśli lubisz samodzielnie tworzyć kiełbasy, możesz się także pokusić o przygotowanie tego przysmaku. A kiedy już będziesz mieć chorizo – czy to własnej produkcji, czy ze sklepu – dodaj je do dań. Jakich?

Oprócz popularnego makaronu, w którym chorizo najlepiej komponuje się z różnymi rodzajami pomidorów, warto tę kiełbasę dodać do paelli. Ta tradycyjna potrawa kuchni hiszpańskiej,składająca się z ryżu i warzyw jest najczęściej serwowana z owocami morza. Mało kto wie jednak, iż można ją przyrządzić także z dodatkiem kurczaka czy właśnie chorizo, które wzbogaca smak warzyw.

Kiełbasa chorizo to ciekawy składnik potraw, ponieważ jako jedna z niewielu produktów tego typu, dobrze się łączy z innymi mięsami i owocami morza. I tak można przygotować kurczaka lub krewetki z dodatkiem warzyw i chorizo. Choć połączenie tych rzeczy może się na początku wydawać ekstrawaganckie, po pierwszym spróbowaniu można naprawdę się zachwycić!

Pizza z chorizo
Fotolia

Dla fanów dań pieczonych dobrym pomysłem są różnego rodzaju zapiekanki warzywno-mięsne z chorizo, pizze oraz tarty. Jedną z najlepszych propozycji jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, papryki i właśnie hiszpańskiej kiełbaski. Do takich zapiekanek warto dodawać także brokuły, kalafiory lub kiszoną kapustę.

W przypadku tart i pizz, chorizo najlepiej wykorzystać jako element smakowo-dekoracyjny – plasterki kiełbasy układamy na samym wierzchu. Dzięki temu całość będzie smakowała i prezentowała się doskonale. Główne nadzienie tarty może być wówczas oparte na mieszance warzywnej lub jajkach ze śmietaną. Taka propozycja obiadowa z pewnością spodoba się domownikom!

Jedliście kiedyś kiełbaskę chorizo? Lubicie ją czy wolicie nasze polskie produkty? A może ktoś z Was pokusił się o jej wykorzystanie w swoich przepisach? Wypowiedzcie się w komentarzach!