Chorizo to hiszpańska aromatyczna kiełbasa przygotowywana z wieprzowiny. Swój aromat zawdzięcza dodatkowi papryki oraz długiemu, bo aż ośmiotygodniowemu, suszeniu. Taki przysmak idealnie nadaje się do różnego rodzaju makaronów, wzbogacając ich smak i aromat. Jak zrobić makaron z chorizo?
Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami
1. Przygotuj:
3. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię i podsmaż.
4. Chorizo pokrój w plasterki, pomidory w paski i oba składniki dorzuć do warzyw.
5. Gdy całość się podsmaży, dodaj passatę pomidorową, bazylię, chilli oraz sól i pieprz.
6. Makaron odcedź, dorzuć do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze chwilę, po czym wyłóż na talerz. Udekoruj parmezanem i bazylią. Smacznego!
Fotolia
Inspirujące potrawy z chorizo
Chorizo staje się coraz łatwiejsze do zdobycia. Można je kupić w dyskontach, hipermarketach i lepszych sklepach mięsnych. Jeśli lubisz samodzielnie tworzyć kiełbasy, możesz się także pokusić o przygotowanie tego przysmaku. A kiedy już będziesz mieć chorizo – czy to własnej produkcji, czy ze sklepu – dodaj je do dań. Jakich?
Oprócz popularnego makaronu, w którym chorizo najlepiej komponuje się z różnymi rodzajami pomidorów, warto tę kiełbasę dodać do paelli. Ta tradycyjna potrawa kuchni hiszpańskiej,składająca się z ryżu i warzyw jest najczęściej serwowana z owocami morza. Mało kto wie jednak, iż można ją przyrządzić także z dodatkiem kurczaka czy właśnie chorizo, które wzbogaca smak warzyw.
Kiełbasa chorizo to ciekawy składnik potraw, ponieważ jako jedna z niewielu produktów tego typu, dobrze się łączy z innymi mięsami i owocami morza. I tak można przygotować kurczaka lub krewetki z dodatkiem warzyw i chorizo. Choć połączenie tych rzeczy może się na początku wydawać ekstrawaganckie, po pierwszym spróbowaniu można naprawdę się zachwycić!
Fotolia
Dla fanów dań pieczonych dobrym pomysłem są różnego rodzaju zapiekanki warzywno-mięsne z chorizo, pizze oraz tarty. Jedną z najlepszych propozycji jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, papryki i właśnie hiszpańskiej kiełbaski. Do takich zapiekanek warto dodawać także brokuły, kalafiory lub kiszoną kapustę.
W przypadku tart i pizz, chorizo najlepiej wykorzystać jako element smakowo-dekoracyjny – plasterki kiełbasy układamy na samym wierzchu. Dzięki temu całość będzie smakowała i prezentowała się doskonale. Główne nadzienie tarty może być wówczas oparte na mieszance warzywnej lub jajkach ze śmietaną. Taka propozycja obiadowa z pewnością spodoba się domownikom!
Jedliście kiedyś kiełbaskę chorizo? Lubicie ją czy wolicie nasze polskie produkty? A może ktoś z Was pokusił się o jej wykorzystanie w swoich przepisach? Wypowiedzcie się w komentarzach!
Makaron z chorizo i suszonymi pomidorami
1. Przygotuj:
- Makaron penne;
- Kilka suszonych pomidorów bez zalewy;
- Pół pętka chorizo;
- 3-4 łyżki passaty pomidorowej;
- 1 cebulę;
- 2-3 ząbki czosnku;
- Kilka listków świeżej bazylii;
- 0,5 łyżeczki chilli;
- Sól i pieprz do smaku;
- Starte płatki parmezanu do dekoracji.
3. Cebulę i czosnek posiekaj, wrzuć na patelnię i podsmaż.
4. Chorizo pokrój w plasterki, pomidory w paski i oba składniki dorzuć do warzyw.
5. Gdy całość się podsmaży, dodaj passatę pomidorową, bazylię, chilli oraz sól i pieprz.
6. Makaron odcedź, dorzuć do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj. Podsmażaj jeszcze chwilę, po czym wyłóż na talerz. Udekoruj parmezanem i bazylią. Smacznego!
Fotolia
Inspirujące potrawy z chorizo
Chorizo staje się coraz łatwiejsze do zdobycia. Można je kupić w dyskontach, hipermarketach i lepszych sklepach mięsnych. Jeśli lubisz samodzielnie tworzyć kiełbasy, możesz się także pokusić o przygotowanie tego przysmaku. A kiedy już będziesz mieć chorizo – czy to własnej produkcji, czy ze sklepu – dodaj je do dań. Jakich?
Oprócz popularnego makaronu, w którym chorizo najlepiej komponuje się z różnymi rodzajami pomidorów, warto tę kiełbasę dodać do paelli. Ta tradycyjna potrawa kuchni hiszpańskiej,składająca się z ryżu i warzyw jest najczęściej serwowana z owocami morza. Mało kto wie jednak, iż można ją przyrządzić także z dodatkiem kurczaka czy właśnie chorizo, które wzbogaca smak warzyw.
Kiełbasa chorizo to ciekawy składnik potraw, ponieważ jako jedna z niewielu produktów tego typu, dobrze się łączy z innymi mięsami i owocami morza. I tak można przygotować kurczaka lub krewetki z dodatkiem warzyw i chorizo. Choć połączenie tych rzeczy może się na początku wydawać ekstrawaganckie, po pierwszym spróbowaniu można naprawdę się zachwycić!
Fotolia
Dla fanów dań pieczonych dobrym pomysłem są różnego rodzaju zapiekanki warzywno-mięsne z chorizo, pizze oraz tarty. Jedną z najlepszych propozycji jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem cebuli, papryki i właśnie hiszpańskiej kiełbaski. Do takich zapiekanek warto dodawać także brokuły, kalafiory lub kiszoną kapustę.
W przypadku tart i pizz, chorizo najlepiej wykorzystać jako element smakowo-dekoracyjny – plasterki kiełbasy układamy na samym wierzchu. Dzięki temu całość będzie smakowała i prezentowała się doskonale. Główne nadzienie tarty może być wówczas oparte na mieszance warzywnej lub jajkach ze śmietaną. Taka propozycja obiadowa z pewnością spodoba się domownikom!
Jedliście kiedyś kiełbaskę chorizo? Lubicie ją czy wolicie nasze polskie produkty? A może ktoś z Was pokusił się o jej wykorzystanie w swoich przepisach? Wypowiedzcie się w komentarzach!
Weronika91
marcinka