Rosół, pomidorowa i kalafiorowa – tak może brzmieć kanon zup wielu gospodyń. Ciężko bowiem o bardziej klasyczne smaki, które wszyscy lubią. O ile żurek czy zupa szczawiowa mają swoich zwolenników i przeciwników, to już wspomniane klasyki nie muszą się martwić o swoją popularność. Jak zatem przyrządzić dobrą zupę kalafiorową?
Składniki:
Jeśli po obraniu kalafiora zostały ci liście i głąb – nie wyrzucaj ich! Zobacz jak wykorzystać liście kalafiora do zup i sałatek.
Jak zrobić idealną kalafiorową?
Zupa kalafiorowa nie musi być nudna! Możesz dodać do niej mnóstwo wartościowych dodatków i podkreślić delikatny smak kalafiora. A może zupa kalafiorowo-ogórkowa z mięsną wkładką, albo kalafiorowo-brokułowa z ziemniakami? Do kalafiorowej zamiast ziemniaków możesz dodać inne produkty jak ryż, kasze czy kluseczki.
Jeśli takie połączenie jest ci obce, musisz koniecznie to zmienić – sprawdź przepis na kalafiorową z papryką i kluseczkami i spróbuj jak pyszna może być zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną.
fot. Adobe Stock
Taka zupa krem z kalafiora będzie też świetnym wyborem dla małych dzieci – przemycisz w niej mnóstwo cennych witamin.
Aromatyczna zupa krem z kalafiora może być podana z grzankami, do których warto wykorzystać czerstwe pieczywo. Zobacz jak zrobić grzanki czosnkowe, które możesz wykorzystać do zupy krem z kalafiora, a także innych potraw jak np. sałatki. Zamiast grzanek dodaj kulki ptysiowe – są miękkie i z pewnością zasmakują nawet małym niejadkom.
Smakowo wyróżni się na pewno zupa krem z serkiem topionym, polana oliwą i posypana świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. Jeśli dodasz do kremu z kalafiora odrobinę słodkiej śmietanki i posypiesz wierzch zupy z kalafiora płatkami migdałowymi, otrzymasz lekko słodki i delikatny posiłek.
fot. Adobe Stock
Sprawdź jak mrozić kalafiora.
Okazuje się jednak, że coraz popularniejsza w Polsce odmiana romanesco warta jest uwagi. Nie dość, że jest atrakcyjniejsza wizualnie – zielone stożkowe różyczki lepiej się prezentują od tych białych – to jeszcze zawiera cenne kwasy omega-3, wspomagające pracę serca.
Bez wątpienia obie odmiany są warte uwagi i wykorzystania – są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez czy jod oraz stanowią dobre źródło witaminy C. Wspomagają pracę wątroby – nie tylko jej regenerację, ale także proces usuwania toksyn z organizmu. Jeśli zatem wahasz się, czy gotować zupę kalafiorową, to pomyśl o tym, że trudno o zdrowszą zupę!
Zupa kalafiorowa – prosty przepis
Niezależnie od tego jakie masz umiejętności kulinarne, bez problemu uda Ci się przygotować zupę kalafiorową. Zerknij na nasz patent na idealną kalafiorową!Składniki:
- 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego,
- 1 duża główka kalafiora,
- 4-5 średnich ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1 por,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz i sól.
Jeśli po obraniu kalafiora zostały ci liście i głąb – nie wyrzucaj ich! Zobacz jak wykorzystać liście kalafiora do zup i sałatek.
Jak zrobić idealną kalafiorową?
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki, jeśli jest taka potrzeba.
- Bulion ustaw na palniku i zagotuj.
- Dodaj pokrojone w talarki marchewkę i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na różyczki.
- Gotuj zupę kalafiorową na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną, następnie dodaj posiekanego pora oraz przyprawy.
- Po 10-15 minutach sprawdź smak zupy kalafiorowej i ewentualnie dopraw.
Zupa kalafiorowa nie musi być nudna! Możesz dodać do niej mnóstwo wartościowych dodatków i podkreślić delikatny smak kalafiora. A może zupa kalafiorowo-ogórkowa z mięsną wkładką, albo kalafiorowo-brokułowa z ziemniakami? Do kalafiorowej zamiast ziemniaków możesz dodać inne produkty jak ryż, kasze czy kluseczki.
Jeśli takie połączenie jest ci obce, musisz koniecznie to zmienić – sprawdź przepis na kalafiorową z papryką i kluseczkami i spróbuj jak pyszna może być zupa kalafiorowa z kaszą jęczmienną.
fot. Adobe Stock
Krem z kalafiora, czyli drugie oblicze zupy kalafiorowej
Jeśli nie lubisz pływających w zupie kawałków warzyw, albo masz ochotę na inną wersję kalafiorowej, zrób krem z kalafiora! Wystarczy, że składniki na klasyczną zupę kalafiorową będziesz gotować odrobinę dłużej, a po krótkim ostygnięciu wszystko potraktujesz blenderem ręcznym.Taka zupa krem z kalafiora będzie też świetnym wyborem dla małych dzieci – przemycisz w niej mnóstwo cennych witamin.
Aromatyczna zupa krem z kalafiora może być podana z grzankami, do których warto wykorzystać czerstwe pieczywo. Zobacz jak zrobić grzanki czosnkowe, które możesz wykorzystać do zupy krem z kalafiora, a także innych potraw jak np. sałatki. Zamiast grzanek dodaj kulki ptysiowe – są miękkie i z pewnością zasmakują nawet małym niejadkom.
Smakowo wyróżni się na pewno zupa krem z serkiem topionym, polana oliwą i posypana świeżo mielonym pieprzem i koperkiem. Jeśli dodasz do kremu z kalafiora odrobinę słodkiej śmietanki i posypiesz wierzch zupy z kalafiora płatkami migdałowymi, otrzymasz lekko słodki i delikatny posiłek.
fot. Adobe Stock
Jaki kalafior będzie najlepszy na zupę kalafiorową?
Nie sposób nie wspomnieć o podstawowym składniku zupy kalafiorowej, czyli kalafiorze. Otóż wcale nie jest powiedziane, że możesz ją przygotowywać wyłącznie z odmiany białej. Biały kalafior jest najłatwiejszy do zdobycia i dostępny praktycznie przez cały rok – jeśli nie w formie świeżej, to przynajmniej mrożonej.Sprawdź jak mrozić kalafiora.
Okazuje się jednak, że coraz popularniejsza w Polsce odmiana romanesco warta jest uwagi. Nie dość, że jest atrakcyjniejsza wizualnie – zielone stożkowe różyczki lepiej się prezentują od tych białych – to jeszcze zawiera cenne kwasy omega-3, wspomagające pracę serca.
Bez wątpienia obie odmiany są warte uwagi i wykorzystania – są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez czy jod oraz stanowią dobre źródło witaminy C. Wspomagają pracę wątroby – nie tylko jej regenerację, ale także proces usuwania toksyn z organizmu. Jeśli zatem wahasz się, czy gotować zupę kalafiorową, to pomyśl o tym, że trudno o zdrowszą zupę!
Magdalena88