Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, które zwiera wiele drogocennych dla człowieka właściwości i składników odżywczych. Powinniśmy się starać, żeby jak najczęściej gościł on w naszej kuchni. Kalafior daje naprawdę wiele kulinarnych możliwości. Te dania na pewno Cię zaskoczą. Myślisz, że kalafior to nudne warzywo? Przekonaj się, że wcale tak nie jest.
W tym smacznym warzywie znajduje się bardzo wiele witamin i minerałów. Co więcej, kalafior jest niskokaloryczny. Jedna bardzo ważna substancja, która znajduje się w kalafiorze to substancja, która zapobiega niektórym nowotworom. Jest to sulforafan. Ma on wiele zdrowotnych właściwości.
Jeżeli ktoś choruje na nowotwór sulforafan zapobiega jego rozwojowi.Jedzenie kalafiora wzmacnia także nasze nerki oraz układ krążenia.Wszystko dzięki wspomnianej wyżej substancji.Kalafior zawiera błonnik, który oczyszcza nasz organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki składnikom odżywczym, które znajduje się w kalafiorze nasz organizm dużo lepiej zwalcza stany zapalne w organizmie. Kalafior ma zatem działanie przeciwzapalne. Warzywo to zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, C, K.
Pełen jest również składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, chlor, sód, magnez, potas, żelazo. Znajdują się w nim także: węglowodany, białko i kwas foliowy. Nie wywołuje stanów alergicznych.
Dieta bogata w kalafior wzmacnia naszą odporność oraz wątrobę. Jeżeli cierpisz na zaparcie albo masz problemy ze śluzówką jelit i żołądka to właśnie warzywo przyniesie Ci ulgę w Twoich schorzeniach. Kalafior ma również działanie bakteriobójcze.
Kalafior to warzywo, które może zwiększyć produkcję gazów. Można tego uniknąć. Wystarczy tylko odpowiednio go przyprawić. Czosnek, imbir czy majeranek sprawią, że ta przykra dolegliwość zniknie.
Kalafior można podać samodzielnie. Z bułką tartą przygotowaną odpowiednio na patelni może być wspaniałym daniem na kolację lub przekąską w ciągu dnia. Warzywo to może być także dodatkiem do dań obiadowych, znakomicie smakuje także podane z podane z mięsem lub rybą. Kalafior sprawdzi się w zupie, można upiec go w cieście naleśnikowym lub dodać do sałatki warzywnej.
Zdjęcie: Fotolia
Pamiętaj, aby nie gotować kalafiora pod przykryciem, ponieważ straci on wtedy swój smak (dzieje się tak dlatego, że w trakcie gotowania warzywo to uwalnia siarkę, której ma dosyć dużo). Istotne w przyrządzaniu kalafiora jest także to, żeby właściwie go ugotować. Najlepiej użyć do tej czynności naczynie do gotowania na parze lub parowar.
Dlaczego? Otóż podczas takiego przygotowania tego warzywa mamy pewność, że zawarte w nim składniki odżywcze i mineralne nie zostaną wygotowane. Nie można gotować kalafiora zbyt długo i najlepiej włożyć go do wody dopiero wtedy, gdy ta się zagotuje.
Te wskazówki pomogą Ci w pełni wykorzystać bogactwo mineralne kalafiora oraz cieszyć się jego smakiem. Poniżej prezentujemy 9 przepisów na dania z kalafiorem. Każdy wybierze zapewne coś dla siebie!
Mycha proponuje zupę krem z kalafiora. Jest naprawdę pyszna. Możesz ją podać z grzankami. To syte danie.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem poleca Mniam1. Kalafior smakuje wyśmienicie, danie wzbogaca wizualnie kurkuma. Kalafior w sosie pomidorowym to także jej pomysł. Tym razem kalafior został podany w smacznym sosie na bazie świeżych pomidorów. To danie łatwe w przygotowaniu!
Cukiereczek13 przygotowała kalafior po bolońsku. To kalafior we włoskim wydaniu. Danie jest aromatyczne, pikantne i sycące. Idealne na letni obiad.
Krucha tarta z kalafiorem to pomysł babcigramolki. Wytrawna tarta z kalafiorem na mrożonym, kruchym cieście. Delicje! Babciagramolka przygotowała także kalafior w maślanym sosie curry. Wygląda i smakuje wspaniale!
Gatita proponuje sałatkę z groszkiem cukrowym i kalafiorem. W tym przepisie wykorzystano fioletową odmianę kalafiora. Warzywo to przygotowano na surowo.
Puree z kalafiora? Czemu nie! Zgobisz poleca ten sposób na podanie kalafiora, jego zdaniem to idealny dodatek do mięs i ziemniaków.
Kalafior zapiekany do obiadu przygotował Mati13. Tak podany kalafior wspaniale pasuje do dań mięsnych z ziemniakami.
Zobacz, ja zrobić sufleciki z kalafiora >>>
W tym smacznym warzywie znajduje się bardzo wiele witamin i minerałów. Co więcej, kalafior jest niskokaloryczny. Jedna bardzo ważna substancja, która znajduje się w kalafiorze to substancja, która zapobiega niektórym nowotworom. Jest to sulforafan. Ma on wiele zdrowotnych właściwości.
Jeżeli ktoś choruje na nowotwór sulforafan zapobiega jego rozwojowi.Jedzenie kalafiora wzmacnia także nasze nerki oraz układ krążenia.Wszystko dzięki wspomnianej wyżej substancji.Kalafior zawiera błonnik, który oczyszcza nasz organizm.
Zdjęcie: Fotolia
Dzięki składnikom odżywczym, które znajduje się w kalafiorze nasz organizm dużo lepiej zwalcza stany zapalne w organizmie. Kalafior ma zatem działanie przeciwzapalne. Warzywo to zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, C, K.
Pełen jest również składników mineralnych, takich jak: cynk, miedź, chlor, sód, magnez, potas, żelazo. Znajdują się w nim także: węglowodany, białko i kwas foliowy. Nie wywołuje stanów alergicznych.
Dieta bogata w kalafior wzmacnia naszą odporność oraz wątrobę. Jeżeli cierpisz na zaparcie albo masz problemy ze śluzówką jelit i żołądka to właśnie warzywo przyniesie Ci ulgę w Twoich schorzeniach. Kalafior ma również działanie bakteriobójcze.
Kalafior to warzywo, które może zwiększyć produkcję gazów. Można tego uniknąć. Wystarczy tylko odpowiednio go przyprawić. Czosnek, imbir czy majeranek sprawią, że ta przykra dolegliwość zniknie.
Kalafior można podać samodzielnie. Z bułką tartą przygotowaną odpowiednio na patelni może być wspaniałym daniem na kolację lub przekąską w ciągu dnia. Warzywo to może być także dodatkiem do dań obiadowych, znakomicie smakuje także podane z podane z mięsem lub rybą. Kalafior sprawdzi się w zupie, można upiec go w cieście naleśnikowym lub dodać do sałatki warzywnej.
Zdjęcie: Fotolia
Pamiętaj, aby nie gotować kalafiora pod przykryciem, ponieważ straci on wtedy swój smak (dzieje się tak dlatego, że w trakcie gotowania warzywo to uwalnia siarkę, której ma dosyć dużo). Istotne w przyrządzaniu kalafiora jest także to, żeby właściwie go ugotować. Najlepiej użyć do tej czynności naczynie do gotowania na parze lub parowar.
Dlaczego? Otóż podczas takiego przygotowania tego warzywa mamy pewność, że zawarte w nim składniki odżywcze i mineralne nie zostaną wygotowane. Nie można gotować kalafiora zbyt długo i najlepiej włożyć go do wody dopiero wtedy, gdy ta się zagotuje.
Te wskazówki pomogą Ci w pełni wykorzystać bogactwo mineralne kalafiora oraz cieszyć się jego smakiem. Poniżej prezentujemy 9 przepisów na dania z kalafiorem. Każdy wybierze zapewne coś dla siebie!
Mycha proponuje zupę krem z kalafiora. Jest naprawdę pyszna. Możesz ją podać z grzankami. To syte danie.
Żółty kalafior pod serowym beszamelem poleca Mniam1. Kalafior smakuje wyśmienicie, danie wzbogaca wizualnie kurkuma. Kalafior w sosie pomidorowym to także jej pomysł. Tym razem kalafior został podany w smacznym sosie na bazie świeżych pomidorów. To danie łatwe w przygotowaniu!
Cukiereczek13 przygotowała kalafior po bolońsku. To kalafior we włoskim wydaniu. Danie jest aromatyczne, pikantne i sycące. Idealne na letni obiad.
Krucha tarta z kalafiorem to pomysł babcigramolki. Wytrawna tarta z kalafiorem na mrożonym, kruchym cieście. Delicje! Babciagramolka przygotowała także kalafior w maślanym sosie curry. Wygląda i smakuje wspaniale!
Gatita proponuje sałatkę z groszkiem cukrowym i kalafiorem. W tym przepisie wykorzystano fioletową odmianę kalafiora. Warzywo to przygotowano na surowo.
Puree z kalafiora? Czemu nie! Zgobisz poleca ten sposób na podanie kalafiora, jego zdaniem to idealny dodatek do mięs i ziemniaków.
Kalafior zapiekany do obiadu przygotował Mati13. Tak podany kalafior wspaniale pasuje do dań mięsnych z ziemniakami.
Zobacz, ja zrobić sufleciki z kalafiora >>>
LauraLaura