Makaron sojowy wbrew pozorom nie zawsze przygotowywany jest z soi. Ta nazwa w Polsce często funkcjonuje jako określenie makaronu chińskiego, w którego składzie można znaleźć np. fasolę mung. Biorąc to pod uwagę, jego wartości odżywcze, kaloryczność czy jego wpływ na nasze zdrowie będzie się różnił w zależności od składników, z których wyprodukowano makaron.
Makaron sojowy – skład
Najpowszechniejszy w Polsce produkt, który nosi nazwę „makaron sojowy” składa się z grochu i fasoli mung. Nierzadko w składzie można znaleźć także skrobię ziemniaczaną lub ryżową. W sklepach można także znaleźć makaron na bazie mąki sojowej, który po ugotowaniu posiada bardziej galaretowaną konsystencję.
Jakie wartości ma makaron sojowy?
Wartości odżywcze makaronu sojowego różnią się w zależności od tego, z czego jest wykonany. Oto jak wyglądają poszczególne dane, dla makaronu chińskiego oraz tego na bazie mąki sojowej:
a) Makaron sojowy z grochu i fasoli mung (wartości dla 100 g):
Źródło: IleWazy.pl
Właściwości makaronu sojowego
Makaron sojowy jest bezglutenowy, dzięki czemu mogą go jeść także osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża żołądka. Dodatkowo może być bez obaw jedzony przez diabetyków – indeks glikemiczny dla makaronu chińskiego wynosi 30. Z tego względu dobrze jest używać go jako alternatywę dla makaronów z mąki pszennej (dla których IG może wynosić nawet 70).
Makaron sojowy – skład
Najpowszechniejszy w Polsce produkt, który nosi nazwę „makaron sojowy” składa się z grochu i fasoli mung. Nierzadko w składzie można znaleźć także skrobię ziemniaczaną lub ryżową. W sklepach można także znaleźć makaron na bazie mąki sojowej, który po ugotowaniu posiada bardziej galaretowaną konsystencję.
Jakie wartości ma makaron sojowy?
Wartości odżywcze makaronu sojowego różnią się w zależności od tego, z czego jest wykonany. Oto jak wyglądają poszczególne dane, dla makaronu chińskiego oraz tego na bazie mąki sojowej:
a) Makaron sojowy z grochu i fasoli mung (wartości dla 100 g):
- Energia: 342 kcal;
- Białko: 0,5 g
- Tłuszcz: 0,0 g
- Węglowodany: 84,9 g
- Błonnik: 0,0 g.
- Energia: 325 kcal;
- Białko: 41,6 g;
- Tłuszcz: 4,0 g;
- Węglowodany: 20,0 g;
- Błonnik: 19,7 g.
Źródło: IleWazy.pl
Właściwości makaronu sojowego
Makaron sojowy jest bezglutenowy, dzięki czemu mogą go jeść także osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Jest lekkostrawny, dzięki czemu nie obciąża żołądka. Dodatkowo może być bez obaw jedzony przez diabetyków – indeks glikemiczny dla makaronu chińskiego wynosi 30. Z tego względu dobrze jest używać go jako alternatywę dla makaronów z mąki pszennej (dla których IG może wynosić nawet 70).
Diana Kowal1
Diana Kowal1