Mięsa na wielkanocny stół

Boczek, biała kiełbasa, soczysty schab czy pasztet w ciekawych odsłonach - wybraliśmy dla Was kilkanaście pysznych propozycji na świąteczne mięsa!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Mięsa na wielkanocny stół

Z niezwykle bogatego katalogu przepisów na doskonałe świąteczne mięsiwa na gotujmy wybraliśmy dla Was interesujące przepisy na boczek, schab, białą kiełbasę i pasztety.

To nie są oczywiście wszystkie mięsa, jakie tradycyjnie znaleźć można na polskich stołach podczas Świąt Wielkanocnych, zachęcamy do własnych poszukiwań!

Wiele doskonałych przepisów znajdziecie w kategorii świąteczne mięsa! >>>

Boczek doskonały

Rolada z boczku Peklowany boczek

1) Rolada z boczku beatki153 - faszerowana pieczarkami podsmażonymi na masełku.

2) Domowy, peklowany i pieczony boczek śliweczki - prawdziwy przysmak, najlepszy na zimno.

3) Boczek pieczony Lidzi - soczysty, pieczony boczuś własnej roboty. Po prostu się rozpływa w ustach!

Szukacie innych przepisów na boczek? >>>

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

Ślimak z białej kiełbasy na kapuście Biała kiełbasa zapiekana z fasolą Biała kiełbasa w piwie karmelowym :

3) Biała kiełbasa na kapuście - przepis autorstwa Pyzy. Nie tylko jej zdaniem białej kiełbasy nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!

4) Biała kiełbasa zapiekana z fasolą to z kolei przepisy czekoladki_m.

5) Bunia zaskakuje swoim przepisem na białą kiełbasę w piwie karmelowym. Lekko słodkawy smak kiełbasy, duszona cebulka - idealnie smakuje z ciemnym pieczywem.

Inne przepisy na białą kiełbasę czekają na Was tutaj >>>

Soczysty i pyszny schab

Schab ze śliwką Eli Schab zawijany w boczku

6) Schab ze śliwką Eli, czyli klasyczne świąteczne mięsko w aromatycznej marynacie.

7) Schab zwijany w boczku berniki, czyli trochę inny schab, o bogatym ziołowym aromacie.

8) Przepis małej-madzi na schab w korzennej glazurze to przepis na mięso w ciekawych aromatach i o słodko-słonym smaku.

Więcej przepisów na schab szukajcie w kategorii na gotujmy >>>

Świąteczne pasztety trochę inaczej

Pasztet z wątróbki drobiowej.

9) Pasztet imbirowy, duszony jaNiny - to pasztet z duszonej pręgi wołowej, bez tluszczu, w kształcie wielkanocnego jaja. Propozycja idealna na Święta!

10) Pasztet z wątróbki drobiowej Gosi56 - z ciekawą, pomarańczową nutą. Ciekawa, oryginalna propozycja.

11) Wielkanocny pasztet gotowany na parze - autorstwa p.jola1, równie ciekawa propozycja na nietypowy, bardziej dietetyczny sposób podania świątecznego mięsa.

Dużo więcej także bardziej tradycyjnych pasztetów znajdziecie w odpowiedniej kategorii na gotujmy >>>