Papierówki - co to za jabłka?
Papierówka, zwana także Oliwką Inflancką lub Białym Nalewem to gatunek jabłoni pochodzący z rejonów nadbałtyckich. Odmiana ta kwitnie bardzo wcześnie (w kwietniu), a owoce papierówki nadają się do jedzenia już w połowie lipca.
Jabłonie papierówek są niezbyt wysokie - dorastają do wysokości 5-12 metrów i mają rozłożyste, gęste korony. Drzewa początkowo rosną dosyć silnie, a kiedy wchodzą w okres owocowania ich wzrost jest spowolniony.
Jabłka są żółtozielone i mają charakterystyczny biały, lekko kwaskowy, drobnoziarnisty miąższ.
Zdrowotne korzyści z jedzenia papierówek
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii uważają, że regularne jedzenie jabłek ustrzeże przed chorobami cywilizacyjnymi. Ile w tym prawdy? Okazuje się, że całkiem sporo! Owoce te chronią bowiem przez chorobami serca, nowotworami układu pokarmowego a ponadto pomagają utrzymać młodość i energię organizmu!
Fot. Fotolia
Cennymi składnikami jabłek są pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Jedzenie tych owoców wdrożyć powinni więc wszyscy nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi. Pektyny regulują także florę bakteryjną jelit i pomagają w sprawniejszej ich pracy.
Smakowite papierówki są także źródłem witaminy C, potasu i żelaza. Pamiętajcie jednak, że najwięcej tych składników kryje się w skórce owoców i bezpośrednio pod nią!
Co zrobisz z papierówek?
Papierówki w sezonie letnim są niedrogie i łatwo dostępne - warto spożywać je więc jak najczęściej. Te kruche jabłka staną się świetną bazą dla dań obiadowych, ciast, deserów i innych słodkości!
Najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest oczywiście szarlotka, biszkopt z masą jabłkową, ciasteczka bądź muffinki. Jabłka fantastycznie zasmakują także w racuchach, naleśnikach, omletach, tartach, ale i w daniach z kaczki, gęsi lub dziczyzny!
Z papierówek warto przyrządzać też aromatyczne przetwory - dżemy, kompoty i musy, które również staną się wyśmienitą podstawą dań obiadowych oraz przekąsek.
Fot. Fotolia
Jak przechowywać papierówki?
Papierówki to jabłka, które potrafią bardzo bogato obrodzić. Co zrobić z większą ilością tych owoców? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przechowanie ich w szczelnie zamkniętych słoikach! Jak to zrobić?
Papierówki należy pokroić w ćwiartki, przełożyć do słoików, zasypać odrobiną cukru, zalać wodą i zapasteryzować kilka minut.
Doskonałą metodą przechowywania papierówek jest także ich suszenie. Wystarczy pokroić owoce na plasterki, wyłożyć na blaszkę i wystawić na słońce lub wysuszyć w wędzarni do grzybów!
Fot. Fotolia
Papierówki to jabłka uniwersalne. Jeśli masz ich choć kilka, koniecznie zrób z nich szarlotkę lub dżem rumowo-waniliowy! Jesteśmy pewni, że mile zaskoczą one Twoich znajomych czy rodzinę w trakcie weekendowego spotkania. Przysmaki te urozmaicone dodatkowo w Twoje ulubione składniki, zyskają ciekawszy smak i oryginalność!
cherry