Papierówki - co zrobić z tych jabłek?

  • 1

Jabłka znane pod nazwą papierówek doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, ale także do przyrządzania ciast, deserów i potraw wytrawnych. Znasz tę odmianę jabłek? Zobacz, co możesz zrobić z papierówek!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Papierówki - co zrobić z tych jabłek?
fot. Adobe

Papierówki - co to za jabłka?


Papierówka, zwana także Oliwką Inflancką lub Białym Nalewem to gatunek jabłoni pochodzący z rejonów nadbałtyckich. Odmiana ta kwitnie bardzo wcześnie (w kwietniu), a owoce papierówki nadają się do jedzenia już w połowie lipca.

Jabłonie papierówek są niezbyt wysokie - dorastają do wysokości 5-12 metrów i mają rozłożyste, gęste korony. Drzewa początkowo rosną dosyć silnie, a kiedy wchodzą w okres owocowania ich wzrost jest spowolniony.

Jabłka są żółtozielone i mają charakterystyczny biały, lekko kwaskowy, drobnoziarnisty miąższ.

Zdrowotne korzyści z jedzenia papierówek


Mieszkańcy Wielkiej Brytanii uważają, że regularne jedzenie jabłek ustrzeże przed chorobami cywilizacyjnymi. Ile w tym prawdy? Okazuje się, że całkiem sporo! Owoce te chronią bowiem przez chorobami serca, nowotworami układu pokarmowego a ponadto pomagają utrzymać młodość i energię organizmu!

Papierówki Papierówki
Fot. Fotolia

Cennymi składnikami jabłek są pektyny, które oczyszczają organizm z substancji trujących. Jedzenie tych owoców wdrożyć powinni więc wszyscy nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi. Pektyny regulują także florę bakteryjną jelit i pomagają w sprawniejszej ich pracy.

Smakowite papierówki są także źródłem witaminy C, potasu i żelaza. Pamiętajcie jednak, że najwięcej tych składników kryje się w skórce owoców i bezpośrednio pod nią!
 

Co zrobisz z papierówek?


Papierówki w sezonie letnim są niedrogie i łatwo dostępne - warto spożywać je więc jak najczęściej. Te kruche jabłka staną się świetną bazą dla dań obiadowych, ciast, deserów i innych słodkości!
 
Najpopularniejszym jabłkowym przysmakiem jest oczywiście szarlotka, biszkopt z masą jabłkową, ciasteczka bądź muffinki. Jabłka fantastycznie zasmakują także w racuchach, naleśnikach, omletach, tartach, ale i w daniach z kaczki, gęsi lub dziczyzny!

Z papierówek warto przyrządzać też aromatyczne przetwory - dżemy, kompoty i musy, które również staną się wyśmienitą podstawą dań obiadowych oraz przekąsek.

Naleśniki z papierówkami
Fot. Fotolia

Jak przechowywać papierówki?

 
Papierówki to jabłka, które potrafią bardzo bogato obrodzić. Co zrobić z większą ilością tych owoców? W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przechowanie ich w szczelnie zamkniętych słoikach! Jak to zrobić?
 
Papierówki należy pokroić w ćwiartki, przełożyć do słoików, zasypać odrobiną cukru, zalać wodą i zapasteryzować kilka minut.

Doskonałą metodą przechowywania papierówek jest także ich suszenie. Wystarczy pokroić owoce na plasterki, wyłożyć na blaszkę i wystawić na słońce lub wysuszyć w wędzarni do grzybów!


Papierówki
Fot. Fotolia
 
Papierówki to jabłka uniwersalne. Jeśli masz ich choć kilka, koniecznie zrób z nich szarlotkę lub dżem rumowo-waniliowy! Jesteśmy pewni, że mile zaskoczą one Twoich znajomych czy rodzinę w trakcie weekendowego spotkania. Przysmaki te urozmaicone dodatkowo w Twoje ulubione składniki, zyskają ciekawszy smak i oryginalność!