Odpowiednie oznaczenia serów regionalnych i tradycyjnych pozwalają na identyfikację i prawidłowe rozpoznanie produktu. Każdy wytwórca w trosce o niepowtarzalny smak i charakterystyczny akcent wybranego sera musi przestrzegać ściśle określonych norm. Sprawdź, jak wystrzegać się podróbek!
PARMIGIANO REGGIANO
Dokładne oznaczenia, które powinny widnieć na każdej skórze sera to:
• charakterystyczny stempel, który jest wybijany na skórce - „Parmigiano Reggiano” - dodatkowo znajduje się tam miesiąc i rok produkcji
• znak wybijany na górnej powierzchni, na którym widnieje niepowtarzalny, progresywny kod alfanumeryczny, pozwalający na sprawdzenie każdego sera
GORGONZOLA
Niezwykle charakterystyczny w smaku ser gorgonzola stał się niemal wizytówką Włoch, zaraz po Parmigiano Reggiano. Od 1970 roku istnieje specjalne konsorcjum, które nadzoruje stosowane normy oraz zezwala na sprzedaż danego sera pod tą nazwą. Jest to ściśle chroniona weryfikacja, która ma na celu wyeliminowanie podróbek, złej jakości składników oraz stosowanie poprawnego nazewnictwa z użyciem słów - "rodzaj", "typ" oraz "metoda".
fot. materiały prasowe
Asiago
Ważnym oznaczeniem widniejącym na tym konkretnym typie sera jest DOP, które zagwarantuje jakość wybranych składników do produkcji sera. Każdy krąg sera musi być skrupulatnie sprawdzony i oznakowany w następujący sposób:
• unikalny kod kazeiny, pozwalający na rejestrację daty produkcji oraz identyfikację mleczarni, w której został ser wyprodukowany
• logo sera Asiago
Te wskazówki pozwolą na prawidłowe rozpoznanie szlachetnych serów włoskich, które doskonale sprawdzają się w zapiekankach, daniach z makaronem, sałatkach lub zupach krem.
PARMIGIANO REGGIANO
Dokładne oznaczenia, które powinny widnieć na każdej skórze sera to:
• charakterystyczny stempel, który jest wybijany na skórce - „Parmigiano Reggiano” - dodatkowo znajduje się tam miesiąc i rok produkcji
• znak wybijany na górnej powierzchni, na którym widnieje niepowtarzalny, progresywny kod alfanumeryczny, pozwalający na sprawdzenie każdego sera
GORGONZOLA
Niezwykle charakterystyczny w smaku ser gorgonzola stał się niemal wizytówką Włoch, zaraz po Parmigiano Reggiano. Od 1970 roku istnieje specjalne konsorcjum, które nadzoruje stosowane normy oraz zezwala na sprzedaż danego sera pod tą nazwą. Jest to ściśle chroniona weryfikacja, która ma na celu wyeliminowanie podróbek, złej jakości składników oraz stosowanie poprawnego nazewnictwa z użyciem słów - "rodzaj", "typ" oraz "metoda".
fot. materiały prasowe
Asiago
Ważnym oznaczeniem widniejącym na tym konkretnym typie sera jest DOP, które zagwarantuje jakość wybranych składników do produkcji sera. Każdy krąg sera musi być skrupulatnie sprawdzony i oznakowany w następujący sposób:
• unikalny kod kazeiny, pozwalający na rejestrację daty produkcji oraz identyfikację mleczarni, w której został ser wyprodukowany
• logo sera Asiago
Te wskazówki pozwolą na prawidłowe rozpoznanie szlachetnych serów włoskich, które doskonale sprawdzają się w zapiekankach, daniach z makaronem, sałatkach lub zupach krem.