Kremowa, lekko ziarnista o specyficznym słodkawym smaku. To właśnie ricotta – ser, który można dodać do ravioli, zapiekanek, pierogów i wielu innych dań. Jak dokładnie powstaje i skąd się bierze jej wyjątkowy smak?
Co to jest ricotta?
Ricotta to włoski ser w konsystencji i wyglądzie podobny do twarogu. Jest od niego delikatniejszy w smaku i nie posiada w swoim składzie soli. Powstaje na bazie ponownie gotowanej serwatki pozostałej po produkcji innych serów.
Zamienniki ricotty
Ricotta nie jest tradycyjnym serem – powstaje on z resztek po tworzeniu serów podpuszczkowych. Z tego względu ricottę trudno jest czymkolwiek zastąpić. Najbardziej zbliżonymi w smaku i konsystencji będą: kilkakrotnie zmielony twaróg (ważne, aby nie był zbyt kwaśny czy solony), serek kremowy czy mascarpone. Nie są jednak identyczne, dlatego gdy nie możemy znaleźć w sklepie ricotty, warto ją zrobić w domu.
Jak zrobić ricottę?
Ricottę można przygotować na dwa sposoby. Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z serwatki pozostałej po robieniu innego sera, możesz ją wykorzystać do zrobienia ricotty. Ser ten można przygotować także z pełnotłustego mleka.
a) Ricotta z serwatki
b) Ricotta z mleka
Do czego dodać ricottę?
Ricottę dodaje się przede wszystkim do tradycyjnego włoskiego ravioli, czyli małych pierogów. Ser ten można także użyć do sosów do makaronu, np. tych na bazie szpinaku. Oprócz tego ricotta doskonale sprawdza się w słodkich potrawach, np. jako nadzienie do naleśników lub pierogów z owocami.
Co to jest ricotta?
Ricotta to włoski ser w konsystencji i wyglądzie podobny do twarogu. Jest od niego delikatniejszy w smaku i nie posiada w swoim składzie soli. Powstaje na bazie ponownie gotowanej serwatki pozostałej po produkcji innych serów.
Zamienniki ricotty
Ricotta nie jest tradycyjnym serem – powstaje on z resztek po tworzeniu serów podpuszczkowych. Z tego względu ricottę trudno jest czymkolwiek zastąpić. Najbardziej zbliżonymi w smaku i konsystencji będą: kilkakrotnie zmielony twaróg (ważne, aby nie był zbyt kwaśny czy solony), serek kremowy czy mascarpone. Nie są jednak identyczne, dlatego gdy nie możemy znaleźć w sklepie ricotty, warto ją zrobić w domu.
Jak zrobić ricottę?
Ricottę można przygotować na dwa sposoby. Jeśli nie masz pomysłu na to, co zrobić z serwatki pozostałej po robieniu innego sera, możesz ją wykorzystać do zrobienia ricotty. Ser ten można przygotować także z pełnotłustego mleka.
a) Ricotta z serwatki
- Do zrobienia ricotty będą potrzebne: serwatka po serze podpuszczkowym i sok z cytryny lub ocet. Proporcje: na 1 litr serwatki ok. 1 łyżka soku lub octu.
- Serwatkę wlewamy do garnka, stawiamy na palniku i podgrzewamy, aby była gorąca (ale nie zagotowujemy).
- Dodajemy sok lub ocet, zmniejszamy ogień i mieszamy kilka minut.
- Gdy zauważymy skrzepy – zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.
- Serwatkę ze skrzepem przelewamy przez gazę, którą następnie zawijamy razem z serem i odstawiamy na godzinę.
- Po tym czasie ser jest gotowy do jedzenia. Smacznego!
b) Ricotta z mleka
- Do zrobienia ricotty z mleka będą potrzebne: mleko, sól, sok z cytryny lub ocet. Proporcje: 1 l mleka to 0,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżki soku lub octu.
- Mleko wlewamy do garnka, solimy i podgrzewamy aż będzie gorące (lecz nie zagotowane).
- Dodajemy ocet lub sok i dalej podgrzewamy.
- Gdy zaczną pojawiać się skrzepy – całość jeszcze chwilę gotujemy po czym zdejmujemy z palnika.
- Całość przelewamy przez gazę, odsączamy i odstawiamy na godzinę.
- Gotowy ser przekładamy do pojemników. Smacznego!
Do czego dodać ricottę?
Ricottę dodaje się przede wszystkim do tradycyjnego włoskiego ravioli, czyli małych pierogów. Ser ten można także użyć do sosów do makaronu, np. tych na bazie szpinaku. Oprócz tego ricotta doskonale sprawdza się w słodkich potrawach, np. jako nadzienie do naleśników lub pierogów z owocami.