Barszcz ukraiński to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków. Często dodaje się też gotowaną wołowinę, wieprzowinę lub grzyby. Całość zalewa się sosem czosnkowym. Tak jak wszystkie potrawy ukraińskie, danie ma aromatyczny zapach i pikantny, intensywny smak. Dobrym pomysłem jest też barszcz ukraiński z fasolą, która sprawia, że potrawa jest pożywna. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu i potasu, dzięki czemu barszcz wzmacnia układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii.
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia polska, jest ciężkostrawna i tłusta. Na Ukrainie głównie serwowane są dania mączne gotowane na parze (warenyky), do których należą pierogi ruskie, pielmieni oraz młynci. Narodowym daniem jest barszcz ukraiński, ugotowany z buraków, ziemniaków, marchwi i kapusty kiszonej. Popularne zupy to również kapuśniak, juszka i solanka. Potrawy popija się kwasem chlebowym lub sokiem z brzozy.

Polecane przepisy do kategorii Barszcz ukraiński

Znaleźliśmy 104 przepisów w kategorii Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: