Jak zrobić barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński gotuje się ze startych buraków. Ważnym elementem są kawałki innych warzyw, w tym ziemniaków i fasoli. Zupę serwuje się z kwaśną śmietaną.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić barszcz ukraiński?
fot. Fotolia
Barszcz ukraiński w oryginalnej wersji posiada w swoim składzie czosnek i serwowany jest z pampuchami. Jego charakterystyczną cechą jest posiadanie startych warzyw, co odróżnia go od barszczu czystego. Dzięki temu jest bardzo pożywny i po jego zjedzeniu nie trzeba sięgać po drugie danie.

Jak zrobić dobry barszcz ukraiński?

Zalicza się do tych zup, które bardzo łatwo się robi. Do tej odmiany barszczu nie potrzebujemy zakwasu ani koncentratu. Wystarczą świeże warzywa i gotowe!
  • Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą potrzebne: buraki, marchewka, pietruszka, odrobina kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej), czosnek, kwaśna śmietana, wędzona szynka, boczek lub podgardle, ugotowane ziemniaki, fasola (namoczona lub z puszki), mięso rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
  • Do garnka wkładamy opłukaną porcję rosołową oraz boczek (wędlinę, podgardle).
  • Całość zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  • Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewkę, pietruszkę i kapustę kroimy na mniejsze kawałki.
  • Warzywa dodajemy do garnka i całość gotujemy na średnim ogniu.
  • Fasolę odcedzamy i dorzucamy do zupy.
  • Kiedy warzywa będą miękkie – doprawiamy całość, gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Zupę serwujemy z dodatkiem ugotowanych ziemniaków (całych lub puree) i łyżką śmietany. Smacznego!
Uwaga: W niektórych domach barszcz ten podaje się podobnie jak żurek lub barszcz biały – z ugotowanym na twardo jajkiem.

Jak doprawić barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński doprawia się przede wszystkim liściem laurowym i zielem angielskim. Te przyprawy bardzo dobrze komponują się ze smakiem buraków. Dla wzmocnienia efektu można także sięgnąć po majeranek. Jeśli wolimy kwaśniejsze wersje barszczu, wówczas możemy do zupy dolać nieco octu lub soku z cytryny. Podobny efekt uzyskamy również sięgając po kiszone buraki.