Chrusty, inaczej faworki lub też kreple, to tradycyjne ciasteczka w kształcie złożonej kokardki. Są popularne w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Przygotowuje się je z mąki, żółtek, tłuszczu (masło, śmietana lub margaryna), cukru oraz octu. Ciasto wałkowane jest na cienko i krojone w prostokąty z nacięciem w środku. Faworki wywija się w charakterystyczny kształt kokardki. Smaży się je na wrzącym tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym), aż do zarumienienia. Tradycyjne chrusty są bardzo kruche i delikatne.

Polecane przepisy do kategorii Chrusty

Znaleźliśmy 106 przepisów w kategorii Chrusty

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

agu88sia agu88sia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty lub faworki

Chrusty lub faworki

kurka79 kurka79

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki-Chrusty

Faworki-Chrusty

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust piwny

Chrust piwny

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust karnawałowy

Chrust karnawałowy

MP3-ka MP3-ka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust

Chrust

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust 6

Chrust 6

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki/chrusty

Faworki/chrusty

ankaaa86_aa ankaaa86_aa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty lane

Chrusty lane

pierniczkowo pierniczkowo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust dwukolorowy

Chrust dwukolorowy

MP3-ka MP3-ka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrust lany

Chrust lany

Agiatis Agiatis
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrusty Ewuni

Chrusty Ewuni

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: