Ciastka na każdą okazję
Ciastka to doskonały pomysł na przekąskę.
Ciastka wypiekane są z różnych rodzajów ciasta:
drożdżowego, kruchego, francuskiego i innych. Najczęściej używane dodatki do ciastek to lukier, polewy, kremy lub bita śmietana. Bardzo popularne wśród ciasteczek są
pierniczki, makaroniki, rogaliki, ciasteczka owsiane, muffinki czy
biszkopty. Nie brakuje także wielbicieli słonych ciastek, takich jak na przykład popularne
krakersy, doskonałe do herbaty. Jedne z bardziej popularnych ciastek w Polsce to
kremówki, wuzetki oraz ptysie. Wypełnia się je aksamitnym kremem, najczęściej waniliowym lub śmietankowym i zjada przy filiżance parującej herbaty czy dobrej kawy. Drożdżówki i pączki również nadziewane są gęstymi konfiturami bądź słodkimi wypełnieniami, a dodatkowo oblewane białym lukrem, podobnie jak gniazdka – okrągłe drożdżowe ciastka z dziurką w środku. W domu można samodzielnie przygotować pyszne zdrowe
ciasteczka z pełnoziarnistej mąki, zmielonych płatków owsianych, suszonych owoców, np. żurawiny i moreli oraz odrobiny miodu. Po wystygnięciu nadają się do przechowywania w zamykanym pojemniku przez długie tygodnie. Stanowią również dobrą bazę do lodowych kanapek i nadają się na drugie śniadanie do szkoły.
Babeczki i muffinki to także świetna, szybka przekąska dla każdego. Można je przygotować na jogurcie naturalnym lub maślance, mące, jajach, dodać odrobinę proszku do pieczenia, świeżą miętę i ulubione przyprawy korzenne.
Wegańskie i bezglutenowe ciastka
Ciastka można robić ze wszystkich rodzajów mąk:
pszennej, jaglanej, migdałowej, orzechowej, z amarantusa, ryżowej, z ciecierzycy. Aby były odpowiednie dla wegan, wyklucza się z przepisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, również nabiał: jaja, śmietankę, twaróg. Wybiera się jedynie gorzką czekoladę, najzdrowsza będzie ta z wysoką zawartością kakao. Można wymieszać ją razem ze wszystkimi składnikami deseru i upiec ciastka lub rozpuścić i użyć jako jednoskładnikowej polewy. Weganie bardzo często zastępują czekoladę
zmiksowaną fasolą bądź ciecierzycą (z puszki lub ugotowaną), o dość łagodnym smaku. Bardzo popularne jest także wyrabianie masy do ciast i ciasteczek z namoczonych przez noc pestek słonecznika, które podczas pieczenia w piekarniku apetycznie brązowieją. Ziarna sezamu, różne rodzaje orzechów oraz migdały to kolejne cenione dodatki na diecie wegańskiej. Ciekawy smak nadadzą wypiekom otarta
skórka z limonki, szczypta papryczki chili w proszku oraz świeżo zmielony pieprz.