Kasze to od dawna podstawa polskiej kuchni. Chociaż na długo zapomniane
i ochoczo zastępowane przez ziemniaki, w ostatnich czasach przeżywają swoją drugą młodość! Doceniamy je zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne.
Jak gotować kasze?
Kasze gotuje się w następujący sposób:
-
kasza bulgur – opłucz ją zimną wodą, zalej wrzątkiem w proporcji 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę oleju, gotuj 8 minut, nie mieszaj,
-
kasza jaglana – opłucz ją kilka razy na sicie, 1 szklankę kaszy zalej 2,5 szklankami wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, gotuj przez 15 minut od zagotowania wody, nie mieszając,
-
kasza jęczmienna i pęczak – po opłukaniu gotuj kaszę w osolonym wrzątku (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) przez około pół godziny z odchyloną pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu,
-
kasza gryczana – gotuj ją przez 15 minut na niewielkim ogniu tak jak kaszę bulgur,
-
kasza kuskus – nie wymaga gotowania. Umieść kaszę w misce, osól, wymieszaj, zalej wrzątkiem lub bulionem niewiele powyżej poziomu kaszy i ponownie wymieszaj. Przykryj na 5 minut, wymieszaj, dodaj odrobinę oliwy.
Kasza jako kaszotto oraz dodatek do zup
Kaszę do zupy można ugotować wcześniej albo razem z zupą. Nie należy przekraczać czasu gotowania, aby kasza nie było rozgotowana i nieapetyczna.
Ciężko wyobrazić sobie domową zupę pomidorową lub krupnik warzywny bez dodatku kaszy. Bardzo ciekawym daniem jest popularne ostatnio kaszotto, które wypiera risotto o włoskich korzeniach. Można do niego wykorzystać kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub pęczak, gotowane w aromatycznym bulionie aż do jego zredukowania. Przepyszne są kaszotta z
soczewicą, szpinakiem, burakami, orzechami włoskimi lub kurczakiem, porem, papryką i kapustą.
Farsze i kotlety z kaszy
Kasze można wykorzystywać do przyrządzania interesujących
farszy i nadzień. Ugotowane i dobrze przyprawione słodką papryką, kminkiem, oregano i świeżo mielonym pieprzem będą doskonałą bazą gołąbków, naleśników, krokietów lub pierogów.
Kotlety z kaszy w sosach pomidorowym, czosnkowym albo koperkowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawaj je w towarzystwie opiekanych ziemniaków i buraczków na ciepło oraz z bukietem surówek.
Kasza na słodko – śniadania, dania główne i desery
Kasze jaglana i manna na słodko dobrze zastępują wysokokaloryczne desery. Zamiast na wodzie można je gotować na mleku z odrobiną
cukru i cynamonu. Posłużą do przygotowania budyniów, ciast, babeczek, a dodatek owoców i sosu toffi sprawi, że nie oprze się im żaden łasuch. Tak doprawionymi kaszami przekładaj naleśniki z dżemem, nadziewaj pierogi na słodko i jedz je samodzielnie jako przekąskę.
Zdjęcie: Fotolia