Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąkibardzo pożywne i sycące. Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych.

Należy gotować je w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały. Wyróżniamy wiele rodzajów tego mącznego i sycącego przysmaku, który nie ma sobie równych obok pierogów, uszek i knedli.

Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem uwielbia chyba każdy z nas! Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z owoców - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup

Warto pamiętać, że jedną z 12 potraw wigilijnych są kluski z makiem, które świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kluski

Znaleźliśmy 1027 przepisów w kategorii Kluski

Parzonki wg Zub3r'a

Parzonki wg Zub3r'a

zub3r zub3r

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paruchy z jagodami

Paruchy z jagodami

Madija Madija
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Parowańce 3

Parowańce 3

eliza135 eliza135
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuszki

Pampuszki

Ziziunka18 Ziziunka18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy z jeżynami

Pampuchy z jeżynami

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy z gulaszem

Pampuchy z gulaszem

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pampuchy z dżemem

Pampuchy z dżemem

przejs przejs
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: