Kotlety wegetariańskie są pyszne zarówno pieczone w piekarniku, jak i smażone na głębokim tłuszczu lub skropionej oliwą patelni. Oprócz kotletów sojowych osobom na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej można podać kotlety z kalafiora, kotlety z kaszy jaglanej, kotlety z soczewicy lub kotlety z marchewki, pieczonej bądź startej. Do zrobienia kotletów jarskich doskonale nadaje się tofu oraz czerwona fasola z puszki. Zmiksowaną blenderem masę doprawia się i formułuje płaskie kotlety wegańskie.
Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Lekkostrawne, zdrowe i kolorowe kotlety z kaszy jaglanej podbijają kulinarny świat! Zaskoczycie nimi bliskich jeśli zrobicie je z dodatkiem mięsa, warzyw, jaj, grzybów czy sera. Na szczególną uwagę zasługują też kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz równoważone smakowo kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku, które staną się zdrową przekąską do lunch boxu. Przygotowanie ich jest niezwykle proste: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, pokrojony na drobno szpinak lub startą na tarcę cukinie, a z powstałej masy uformować kotlety  i smażyć na rozgrzanym oleju.

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy

Burgery z soczewicy to doskonałe danie wegetariańskie. Roślina strączkowa świetnie zastępuje mięso i jest bogata w białko, kwas foliowy oraz potas. Burgery z czerwonej soczewicy można przygotować z ziaren w puszcze. Należy przepłukać je wodą, a następnie wymieszać z utartą marchwią, drobno posiekaną cebulą oraz ulubionymi ziołami i przyprawami. Z mieszanki formuje się kotlety i smaży na patelni.

Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy z puszki bądź namoczonej i ugotowanej cieciorki są idealne do burgerów. Odsączone ziarna należy wymieszać z cebulą, natką pietruszki, mąką, oliwą, kolendrą, kuminem, solą i pieprzem. Do masy na kotlety można też dodać suszone pomidory i usmażyć je. Burger z cieciorki najlepiej smakuje z pełnoziarnistą bułką i warzywami: kukurydzą, papryką, sałatą. Danie serwuje się z sosami: czosnkowym, majonezowym lub pomidorowym.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kalafior to jedno z uniwersalnych warzyw, które świetnie nadaje się do przygotowania kotletów. W połączeniu z kaszą jaglaną lub brokułami uzyskamy ciekawą potrawę wegetariańską, którą możemy zaserwować na obiad dla całej rodziny. Idealnym dodatkiem będą też ugotowane na twardo jajka, które świetnie komponują się z chrupiącą panierką z bułki tartej do kalafiorowych kotletów.

Kotlety z kabaczka

Kotlety z kabaczka

W sposób tani i szybki (maksymalnie 20 minut) można przygotować wegetariańskie kotlety z kabaczka. Kotleciki świetnie smakują posypane startym serem i można je podawać na zimno, jak i na ciepło. Składnikami potrzebnymi do przyrządzenia szybkich kotletów jest kabaczek, jaja, tarta bułka, przyprawa uniwersalna i olej do smażenia. Bardziej sycącą potrawą są kotlety z kabaczka, cielęciny, sera feta polane sosem pieczeniowym.

Burgery z buraka

Burgery z buraka

Burgery z buraka zazwyczaj przyrządza się z dodatkiem kaszy jaglanej, gryczanej lub bulgur. Warto wypróbować także przepis na kotlety z buraków i fasoli, do których dodaje się czosnek, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika, płatki owsiane i przyprawy. Burgery z buraków i kaszy gryczanej warto wzbogacić o płatki drożdżowe lub mielony len. Na obiad można podać kotlety z jaglanką, ziarnami sezamu i słonecznika. Potrawa będzie zdecydowanie bardziej sycąca po dodaniu soczewicy.

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Kotlety ziemniaczane z jajkiem są smaczną i prostą w przygotowaniu potrawą. Jaja należy ugotować na twardo i drobno posiekać. Ziemniaki obiera się, gotuje w lekko osolonej wodzie, a gorące uciera do miski. Do ziemniaków dodaje się ugotowane jaja, poszatkowaną cebulę i szczypiorek, kminek, surowe jajko oraz przyprawy: sól i pieprz. Całość należy dokładnie wymieszać, a z powstałej masy formować kotlety obtaczane w tartej bułce. Można je smażyć na klarowanym maśle, dzięki któremu nabiorą aromatu.

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety ziemniaczane z serem robi się podobnie jak farsz na pierogi ruskie, tyle że z dodatkiem jajka i mąki. Są nazywane kotletami bieszczadzkimi – od regionu, w którym stanowią jedno z wielu regionalnych dań na bazie ziemniaka. Bardzo dobrze smakują z sosami oraz kefirem. Są pożywne, ale lekkostrawne. Zawierają też dużo białka i błonnika. Smaży się je jednak na tłuszczu, w panierce z bułki tartej, dlatego nie są zalecane przy dolegliwościach wątrobowych.

Polecane przepisy do kategorii Kotlety wegetariańskie

Znaleźliśmy 329 przepisów w kategorii Kotlety wegetariańskie

kotlety sojowe

kotlety sojowe

agusia2361 agusia2361

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: