Dania z królika to zazwyczaj potrawy bardzo delikatne, a jednocześnie smaczne i bogate w cenne składniki odżywcze.

Lekkostrawne mięso z królika, o niskiej zawartości cholesterolu, jest idealne zarówno dla osób będących na diecie, jak również dla tych którzy cierpią na niedobory białka. Zalety smakowe i zdrowotne mięsa króliczego coraz częściej docenia się w kuchni.

Za najbardziej wartościową część mięsa króliczego uważany jest comber. Z powodzeniem można go przyrządzić na wiele sposobów: upiec, ugotować, usmażyć lub chociażby poddusić.  Wychodzą z niego doskonałe pasztety i pieczenie.

Świetnie smakuje także królik w śmietanie, w aromatycznym sosie lub w marynacie. Zdecydowanie bezkonkurencyjne są polędwiczki z królika oraz królik w winie.

Przed przygotowywaniem dania z królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i o pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin. Przyprawy, które wybieramy do marynaty to kwestia naszej wyobraźni i kulinarnych upodobań. Dobrze sprawdzają się zalewy, których podstawą jest białe wino, maślanka albo ocet. Zachęcamy do przygotowania rarytasów z mięsem króliczym w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Do przygotowania królika w śmietanie potrzebujemy niewiele składników. Sprawione mięso, śmietana, olej do smażenia, przyprawy oraz cebula i możemy przyrządzić to pyszne danie. Królika w sosie śmietanowym możemy oczywiście wzbogacić kilkoma dodatkami. Musztarda, ulubione warzywa i różnorodne zioła nadadzą tej potrawie ciekawego smaku.

Królik duszony

Królik duszony

Królik duszony to bardzo pyszna i delikatna potrawa. Świetnie się sprawdzi jako sycący obiad dla całej rodziny lub eleganckie danie na uroczystej kolacji. Możemy go przyrządzać na różnorodne sposoby. Królik duszony w śmietanie, warzywach, czy winie będzie smakować wyśmienicie. Dodatek ryżu, czy puree ziemniaczanego będzie komponował się idealnie, zwłaszcza z ulubioną chrupiącą surówką.

Królik pieczony

Królik pieczony

Królik pieczony to danie chętnie serwowane na wyjątkowy, uroczysty obiad. Pamiętajmy , że mięso to jest bardzo zdrowe i dietetyczne, polecamy je osobom pozostającym na diecie. Królika pieczemy w piekarniku w brytfance, rękawie lub folii aluminiowej. Przyprawiamy go, dodajemy ulubione warzywa oraz dodatki. Świetnie smakuje ze śmietaną lub musztardą.

Znaleźliśmy 271 przepisów w kategorii Królik

Mój królik w winie

Mój królik w winie

IwaG2 IwaG2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oliwkowy królik

Oliwkowy królik

Natala1210 Natala1210

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Filety z królika

Filety z królika

Amberr8 Amberr8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królik po wiejsku

Królik po wiejsku

elutka elutka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królik ze śliwkami

Królik ze śliwkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królik faszerowany

Królik faszerowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: