Pasztet jest potrawą przyrządzaną z jednolitej masy. Najczęściej wykonuje się ją z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa ale także warzyw, grzybów a nawet ryb, sera lub soi.
Odpowiednio
doprawiony aromatycznymi ziołami lub przyprawami stanowi znakomitą potrawę, która może być spożywana jako
przystawka albo
danie główne - podane z rozmaitymi sosami lub marynatami.
Równie często pokrojony w plastry pasztet konsumowany jest jako
dodatek do kanapek. Pasztety mogą być przygotowywane
w cieście lub bez i choć najczęściej kojarzone są z daniem mięsnym, coraz częściej pojawiają się przeróżne wariacje na ich temat.
Tak samo
wierzch pasztetu - wspomniane wyżej ciasto coraz częściej ustępuje miejsca
rozmaitym galaretom przygotowywanym z owoców! Taka przyrządzona
potrawa nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim wykwintnie smakuje.
Oprócz wyboru produktu, z którego pasztet będzie przygotowywany, decydując się na „klasyczną” mięsną wersję można modyfikować jego smak za pomocą
rozmaitych dodatków - papryki lub pieczarek i wielu, wielu innych.
Najczęściej
pasztety przygotowuje się z okazji uroczystości oraz świąt - wielkanocnych oraz Bożego Narodzenia. Wiadomo, że żaden kupny pasztet nie może równać się z tym przyrządzonym własnoręcznie w domowym zaciszu.
W tym dziale znajdziecie inspirującą kolekcję znakomitych przepisów na pasztety, które zdobędą podniebienia wszystkich gości! Zapraszamy!