Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Leniwe wg senninha

Leniwe wg senninha

senninha senninha
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Parowce orkiszowe

Parowce orkiszowe

dorota20w dorota20w

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielone pierogi

Zielone pierogi

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśnki

Naleśnki

MARIA66 MARIA66

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka 2.

Kopytka 2.

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z   uszkami

Barszcz z uszkami

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gnocchi Bolognese

Gnocchi Bolognese

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: