Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

slodkie kluseczki

slodkie kluseczki

ipetla ipetla
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śląski (prawie) obiad

Śląski (prawie) obiad

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe naleśniki

Serowe naleśniki

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe leniwe pierogi

Serowe leniwe pierogi

Henia Henia
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Scones z czekoladą

Scones z czekoladą

Beatris Beatris
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sakiewki Chińskie

Sakiewki Chińskie

luna19 luna19
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sajgonki z wołowiną

Sajgonki z wołowiną

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: