Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3354 przepisów w kategorii Mączne

farsz an krokiety

farsz an krokiety

gosiowaa gosiowaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Farsz do krokietów

Farsz do krokietów

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fettucine z borowikami

Fettucine z borowikami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flan o smaku karmelowym

Flan o smaku karmelowym

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gałuszki fusate

Gałuszki fusate

zuzi zuzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galuszki marchewkowe

Galuszki marchewkowe

Pyza Pyza
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galuszki Pyzy

Galuszki Pyzy

Pyza Pyza
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Galuszki z lejka.

Galuszki z lejka.

jaNina jaNina
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gnocchi.

Gnocchi.

LIDZIA LIDZIA
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gnocchi Bolognese

Gnocchi Bolognese

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: