Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jabłka pieczone z kaszanką

Jabłka pieczone z kaszanką

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztecik z wątróbki

Pasztecik z wątróbki

Pyza Pyza
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka z rabarbarem

Wątróbka z rabarbarem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka z szarakami

Wątróbka z szarakami

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda

A.B. A.B.
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: