Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18885 przepisów w kategorii Mięso

Kurczak cytrynowy tradycyjny

Kurczak cytrynowy tradycyjny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak taco z sosem salsa.

Kurczak taco z sosem salsa.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy gyros

Domowy gyros

kogelmogel kogelmogel

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowe w jajku

Schabowe w jajku

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow z drobiu

Strogonow z drobiu

niska1 niska1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Medalion cielęcy

Medalion cielęcy

Amberr8 Amberr8
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf stroganow

Boeuf stroganow

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: