Napoleonka bywa nazywana kremówką. Ciastko takie najczęściej zawiera nadzienie z bladoróżowego kremu budyniowo-śmietankowego.

Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach lub krakersach to szybki w przygotowaniu deser. Z mleka, budyniu, żółtek, cukru waniliowego, masła, mąki i cukru należy przygotować krem, który (po wystudzeniu) rozsmarowuje się na wyłożonych w blaszce lub tortownicy herbatnikach. Wierzch pokrywa się ciastkami, umieszcza na kilka godzin w lodówce i gotowe.

Klasyczna napoleonka to ta przygotowana z ciasta francuskiego. Ciasto najpierw trzeba upiec, wystudzić, później przełożyć schłodzonym kremem i umieścić w lodówce, by stężało. Napoleonkę można przygotować również z kruchego ciasta, postępując w ten sam sposób. Napoleonkę ozdabia się z wierzchu kremem, czekoladą, lukrem lub posypuje cukrem pudrem.

Polecane przepisy do kategorii Napoleonka

Znaleźliśmy 97 przepisów w kategorii Napoleonka

Napoleonki

Napoleonki

Danusia19671 Danusia19671

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonki

Napoleonki

shimetsu shimetsu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka wg peggi

Napoleonka wg peggi

peggi peggi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka wg Madi

Napoleonka wg Madi

madi356 madi356

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka wg ADAIDA

Napoleonka wg ADAIDA

ADAIDA ADAIDA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka Ireny

Napoleonka Ireny

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: