Sztuka pieczenia pierników sięga swymi korzeniami czasów średniowiecza. Najlepsze receptury na te korzenne przysmaki były pilnie strzeżone przez cukierników. Dawniej używane były jako lekarstwo na problemy trawienne i przeziębienie oraz jako zakąska do wódki. Obecnie delektowanie się smakiem pierników to jedynie słodka przyjemność. Pierniki tworzy się z mąki, wody, mleka, miodu oraz mieszanki odpowiednio dobranych przypraw, wśród których najważniejszy jest cynamon, goździki, imbir oraz pieprz. Pierniki (pokruszone) są składnikiem staropolskiego szarego sosu przygotowywanego z zasmażki, wywaru mięsnego, masła oraz wina.
 
Najbardziej znane w Polsce są toruńskie pierniki oraz glazurowane katarzynki. O tym, że piernik jest mocno obecny w naszej kulturze świadczy fakt, iż co roku w Toruniu przez kilka dni czerwca obchodzone jest Święto Piernika. 
 
Piernikowe wypieki przybierają rozmaite kształty. Można je jeść w formie ciast, piernikowych chatek, choinek, bloków (przedstawiających płaskorzeźby), tortów oraz małych ciasteczek. Oblewane są czekoladą, lukrem, glazurowane, nadziewane marmoladą i kremami. Przygotowywane są na różne okazje, najchętniej w okresie świąt Bożego Narodzenia. 
Pierniczki miękkie

Pierniczki miękkie

Oblane czekoladą i mające w środku powidła lub dżem pierniczki alpejskie to wyśmienita przekąska do gorącego kakao. Piernik z konfiturą podawany jako ciasto np. w czasie świąt Bożego Narodzenia można przygotować szybko. Najważniejsza jest właściwa proporcja składników oraz wyważenie ilości przypraw.

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Przygotowywanie słodkich świątecznych ozdób oraz malowanie ich w fantazyjne lukrowe wzory może być doskonałą okazją do spędzenia czasu z dziećmi. Pierniki to ciastka, które smakują wyśmienicie szczególnie, gdy poleżakują. Przygotowanie ciasta na piernik może być czasochłonne lub błyskawiczne – wszystko zleży od przepisu. Najlepszy miód do piernika to ten naturalny i w formie płynnej. W zależności od preferencji smakowych można wykorzystać mód wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, spadziowy etc.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Piernik staropolski to inaczej ciasto chlebowe. W jego skład wchodziła mąka oraz miód. Ponieważ jego wyrabianie było bardzo czasochłonne robiono je tylko raz w roku - zimą. Leżakowało 12 miesięcy w spiżarni, a w czasie świąt Bożego Narodzenia wykrawano z niego różne kształty. Dojrzewające pierniki można przekładać dżemem, marcepanem, powidłami śliwkowymi, czekoladą lub masą, np. orzechową. Warto zapamiętać, że piernik z masą nie przetrwa tak długo, jak ten pozostawiony bez dodatków.

Pierniki toruńskie

Pierniki toruńskie

Toruń to jedyne polskie miasto, które kojarzone jest przede wszystkim z piernikami. Toruńskie pierniki mają swoją legendę oraz renomę słynną na cały świat. Najbardziej popularne pierniki to: katarzynki, sułtańskie, czekoladowe serca, torciki oraz pierniki glazurowane.

Domki z piernika

Domki z piernika

Kluczowym – często najtrudniejszym elementem konstruowania piernikowego domku, jest posklejanie wszystkich elementów. W tym celu wykorzystuje się gotowy lukier lub samodzielnie przygotowaną masę z białka i cukru pudru, która po zastygnięciu idealnie trzyma całą budowlę w pożądanym kształcie. Ciasto, które piecze się w celu tworzenia z niego konstrukcji, jest twarde i ma postać cienko rozwałkowanych arkuszy. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np. na stroik. Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje.

Polecane przepisy do kategorii Pierniki

Znaleźliśmy 655 przepisów w kategorii Pierniki

Piernik dojrzewający

Piernik dojrzewający

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik na święta

Piernik na święta

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawowy piernik

Kawowy piernik

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik klasyczny

Piernik klasyczny

Patka2605 Patka2605

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: