Różnorodność i dostępność wielorakich serów sprawia, że coraz chętniej wykorzystujemy je do komponowania pysznych dań głównych, znakomitych przekąsek na imprezę lub rewelacyjnych deserów, w postaci serników, ciast i ciasteczek. Tradycje dotyczące konsumpcji i wytwarzania serów są bardzo silne. Szczególną renomą cieszą się sery francuskie, włoskie i szwajcarskie. Dużą popularność zyskały delikatne sery białe, w tym tradycyjny twaróg, miękka mozzarella czy łagodna ricotta. Za równie pyszne uznawane są sery żółte i pleśniowe. Wszystkie z nich stworzą doskonałą kompozycję w przystawce zwanej deską serów.

Smak serów w dużej mierze zależy od rodzaju mleka, z którego powstały. Sery krowie, sery owcze czy sery kozie to bogactwo smaków i aromatów.

Sery możemy serwować w wielu postaciach. Ser smażony, grillowany i pieczony camembert czy sałatka z serem to pozycje, które na pewno zasmakują smakoszom. Kotleciki serowe, placuszki serowe i zupa serowa mogą być świetną propozycją obiadową. Zawsze też możemy liczyć na klasyczne już naleśniki z serem i pierogi z serem.

A na deser warto podać puszysty i rozpływający się w ustach sernik lub inny smakołyk z serem w roli głównej. Zachęcamy do korzystania z przepisów na fantastyczne dania z serem!

Zdjęcie: Fotolia

Ricotta

Ricotta

Ser ricotta jest produkowany z serwatki (mleka koziego, krowiego lub owczego) pozostałej po produkcji innych serów oraz mleka. Jej smak i strukturę można porównać do grudkowego twarożku. Ponieważ ricotta jest serem niesolonym, doskonale komponuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Pod wpływem wysokiej temperatury ricotta rozpuszcza się, tworząc kremową konsystencję stanowiącą wyśmienitą bazę do różnego rodzaju sosów. Można również zmiksować ją na zimno ze słodką śmietanką tworząc pyszną polewę do surowych owoców i naleśników. Ricotty nie należy długo przechowywać, ponieważ jest bardzo nietrwała.

Z czym jeść ser ricotta? Można dodawać go makaronu, stosować jako składnik past do pieczywa, dodatek do pizzy, sałatek, omletów (np. włoskiej frittaty) farszy, sosów, sałatek, tart, słodkich ciast oraz naleśników. Wyśmienicie sprawdza się również w kanapkach (w tym podawanych na ciepło sandwiczach i tostach) i zapiekankach (np. ryżowych i ziemniaczanych).

Ricotta doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: mielona papryka (słodka, ostra, wędzona), gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, imbir, oregano, bazylia oraz majeranek.

Camembert

Camembert

Camembert jest miękkim serem pleśniowym, produkowanym z mleka krowiego, owczego lub koziego. Ma białą, pokrytą aksamitnym nalotem, twardą skórkę i mleczno-biały środek o kremowej konsystencji. Camembert można kupić w wersji naturalnej oraz smakowej, np. z ziołami, grzybami, orzechami lub pieprzem. Dostępny jest również w wersji light.

Sery pleśniowe wyśmienicie smakują na kanapkach na ciepło i w zapiekanych tostach, grzankach i sandwiczach. Camembert doskonale się rozpuszcza (jego środek) pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu można z niego przygotować pyszne fondue oraz sosy np. do makaronu.

Camembert w chrupiącej panierce podawany z konfiturą z żurawiny to wykwintna przekąska, której przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut. Można podgrzać ser na suchej grillowej patelni, w piekarniku, a nawet w opiekaczu. Plaster camemberta doskonale sprawdzi się również w burgerze, ze świeżą sałatą i piklami.

Sałatki z camembertem serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakuje w zestawieniu z liśćmi cykorii i zielonym pesto.

Camembert może być również doskonałym składnikiem tart, np. z gruszką, pieczarkami i orzechami. Jest pysznym dodatkiem do dań z grilla i zapiekanek (szczególnie warzywnych i makaronowych).

Serek topiony

Serek topiony

Serek topiony można kupić gotowy w sklepie lub przyrządzić samemu w domu. Do jego przygotowania potrzebne są: ser biały, jajka, sodę oczyszczoną oraz sól i pieprz do smaku. Można tworzyć także różne smaki tego serka: śmietanowy, grzybowy, z szynką czy z ziołami. Serek topiony idealnie sprawdza się do świeżego pieczywa, ale także jako praktyczny dodatek do wielu potraw. Można używać go do kremowych zup, faszerowanych mięs, farszów do naleśników, jajecznicy a także zestawiać z owocami.

Znaleźliśmy 3339 przepisów w kategorii Ser

Jajka pod beszamelem

Jajka pod beszamelem

Termar Termar

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka szefa

Sałatka szefa

kontakt1982 kontakt1982
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kotlet de volaille

kotlet de volaille

Monia22 Monia22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

experyment psycho

experyment psycho

szewczyk szewczyk
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: