Smalec domowy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Przygotowuje się go z tłuszczu zwierzęcego (najczęściej słoniny wieprzowej lub gęsiny) i dodatków, na przykład mięsa, skwarek, cebuli, jabłka, soli oraz przypraw. Smalec domowej roboty należy roztopić, połączyć z wybranymi składnikami, przelać do słoików lub glinianych naczyń i pozostawić do zastygnięcia. Tłuszcz zwierzęcy można dodawać do innych potraw albo traktować jako samodzielne danie. Smalec świetnie nadaje się do smażenia mięs, a także dobrze smakuje z pieczywem. W Polsce popularną przekąską jest pajda (kromka) chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Tłuszcz zwierzęcy jest smaczny, ale ciężkostrawny. Najlepiej sprawdzi się zatem smalec domowy z przyprawami. Warto wzbogacić potrawę solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią oraz oregano. Dzięki temu tłuszcz będzie lekki i delikatny, a przy tym wyrazisty w smaku. Smalec można zjeść na śniadanie oraz na przekąskę w ciągu dnia. 

Znaleźliśmy 117 przepisów w kategorii Smalec

Smalec do chleba 5

Smalec do chleba 5

zub3r zub3r

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalec z ziołami

Smalec z ziołami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

smalec z gruszkami

smalec z gruszkami

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalec Hamrocyka

Smalec Hamrocyka

mariel78 mariel78

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalec na chleb

Smalec na chleb

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy smalec.

Domowy smalec.

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

smalczyk aginy

smalczyk aginy

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

smalec ze skwarkami

smalec ze skwarkami

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Swojski smalczyk

Swojski smalczyk

jakubdob jakubdob

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalec domowy

Smalec domowy

Danusia19671 Danusia19671
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: