Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Pijak

Pijak

Monika75 Monika75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasowiec

Ananasowiec

Agusia74 Agusia74
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cymes

Cymes

www.chochla.com www.chochla.com
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki Glumandy

Pączki Glumandy

Glumanda Glumanda
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek delicje

Placek delicje

Agusia74 Agusia74
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rodzinka JEŻY

Rodzinka JEŻY

Monika75 Monika75
14

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karpatka

Karpatka

Agusia74 Agusia74
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki mojej mamy

Pączki mojej mamy

Agusia74 Agusia74
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z makiem

Sernik z makiem

Natala1210 Natala1210

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

ptychu ptychu
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z jogurtów

Sernik z jogurtów

ptychu ptychu
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domino

Domino

PaniTereska PaniTereska

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: