Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Staropolski bigos

Staropolski bigos

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Staropolski sandacz

Staropolski sandacz

kaja kaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stek z grilla

Stek z grilla

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stojące choinki

Stojące choinki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strogonow

Strogonow

Anusia Anusia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla 2

Strucla 2

kasienka1987 kasienka1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla bakaliowa

Strucla bakaliowa

Sarenka Sarenka
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla bakaliowa 4

Strucla bakaliowa 4

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla brzoskwiniowa

Strucla brzoskwiniowa

Pyza Pyza
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa

Strucla makowa

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa

Strucla makowa

mirkakropka mirkakropka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa

Strucla makowa

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla makowa 2

Strucla makowa 2

madi356 madi356

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Strucla orzechowa

Strucla orzechowa

Sarenka Sarenka
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: