Oto kilka najważniejszych powodów, dla których warto zaprosić rukolę do swojej kuchni. Wiosna to szczególnie dobry okres do zmian - warto postawić na zdrowe warzywa.
1. Lekkostrawna i niskokaloryczna
Rukola ma bardzo mało kalorii - 100 g to tylko 25 kcal. Przy tym jest bogata w błonnik, dzieki czemu sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Szczególnie polecana przy tłustych miesach - ułatwi ich trawienie.
2. Zabija bakterie
Rukola, dzięki obecności aminokwasów siarkowych rozprawia się z wieloma bakteriami.
3. Zwiększa odporność
Choć tak niepozorna - zwiększa odporność na choroby - szczególnie na nowotwory. Zawiera przeciwutleniacze, które są bardzo ważnym elementem w diecie, są także niezbędne dla zachowania urody.
4. Jest istną bombą witaminową
Rukola zawiera kilka razy więcej witamin i mikroelementów niż zwykła sałata. Ma dużo żelaza, witaminy A, C oraz K. Zapobiega wystąpieniu anemii.
5. Jest smaczna
Tym, na co koniecznie trzeba zwrócic uwagę jest też ciekawy, lekko pikantny smak, którego nie zastąpi żaden rodzaj sałaty. Warto dodawać ją do lekkich sałatek - na pewno wzbogaci doznania smakowe!
Oto kilka przepisów z użyciem smacznej rukoli
Bernadetta poleca Wiosenną rukolę z ogórkiem i fetą
Luna19 proponuje Sałatkę z rukoli, oliwkami i fetą
MP3-ka przesłała nam przepis na Pappardelle z łososiem i rukolą
justynak223 zaprasza na Pizzę margeritta z rukolą
Inne przepisy z użyciem rukoli: Przepisy z rukolą