Śledzie pod pierzynką to jedna z popularniejszych sałatek podawanych na Boże Narodzenie czy nawet na Wigilię. Oprócz śledzi pod pierzynką warto przygotować także śledzie w oleju czy rybę po grecku.
Śledzie pod pierzynką - przygotuj filety śledziowe
Moczenie śledzi ma sporo zalet: ryba traci niezbyt przyjemny zapach, pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli, a mięso staje się kruche. Filety śledziowe możesz wymoczyć w wodzie lub w mleku. Wybierając pierwszy sposób, włóż filety do miski z zimną wodą i pozostaw zanurzone przez około 10 godzin. W trakcie moczenia śledzi 2 lub 3 razy wymień wodę.Moczenie śledzi w mleku sprawia, że smak ryby staje się delikatniejszy. Możesz moczyć filety śledziowe w mleku od początku lub zanurzyć je na 2 godziny po wyjęciu z wody. Zamiast mleka możesz wykorzystać maślankę (zyskają nieco kwaśny smak), a nawet piwo lub wodę gazowaną z dodatkiem cytryny.
Śledzie pod pierzynką - czy dobre będą matiasy?
Młode śledzie inaczej zwane matiasami są bardzo cenione ze względu na swój delikatny smak. Niektórzy odradzają moczenie ich w wodzie lub mleku lub znaczne skrócenia czasu namaczania do 15 minut. W okresie bożonarodzeniowym najczęściej można kupić filety, które mają przypominać matiasy - w Polsce śledzie, które jeszcze nie odbyły tarła są poławiane jedynie wiosną i latem.
Dostępne w sprzedaży "śledzie a'la matias" nie mają z prawdziwymi matiasami wiele wspólnego. Aby kupić prawdziwego matiasa w grudniu warto zwracać uwagę na etykiety - w sklepach znajdziesz matiasy sprowadzane np. z Holandii.
Matiasy mają dużo więcej tłuszczu bogatego w kwasy Omega 3 niż filety dojrzałych śledzi.
Śledzie pod pierzynką - przepis
Składniki:- 300 g filetów śledziowych
- 5 ogórków kiszonych
- 5 ziemniaków
- 4 średnie buraki czerwone
- 6 jajek
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 170 g tartego sera typu gouda
- 300 ml majonezu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 pęczek zieleniny (szczypiorek lub natka pietruszki)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz świeżo mielony do smaku
Krok 1:
Ziemniaki i buraki ugotuj w mundurkach w oddzielnych garnkach. Marchewkę możesz gotować razem z ziemniakami. W trzecim garnku ugotuj jajka na twardo. Warzywa odcedź, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Buraki możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 2:
Wymoczone wcześniej filety śledziowe pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Wymieszaj śledzie z cebulą, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i olejem i ułóż na dnie salaterki. Na śledzie wyłóż ok 100 ml majonezu, przykrywając nim całą warstwę.
Krok 3:
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Na warstwie śledziowej ułóż ziemniaki i marchewkę oraz ogórki, ponownie rozsmaruj majonez. Na majonezie ułóż buraki i przykryj ostatnią porcją majonezu.
Krok 4:
Jajka przeciśnij przez kratkę i dodaj do sałatki. Żółty ser zetrzyj na tarce, ułóż na jajkach, posyp posiekaną zieleniną. Gotowe śledzie pod pierzynką warto schłodzić w lodówce - najlepiej przygotuj je dzień przed podaniem.