Śledzie pod pierzynką na Wigilię i Boże Narodzenie

Wśród wielu przystawek na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi pod pierzynką. Tradycyjnie przygotowuje się je z dodatkiem buraków, gotowanych jajek i ziemniaków. Co jeszcze dodać? Zobacz!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śledzie pod pierzynką na Wigilię i Boże Narodzenie
fot. Adobe stock

Śledzie pod pierzynką to jedna z popularniejszych sałatek podawanych na Boże Narodzenie czy nawet na Wigilię. Oprócz śledzi pod pierzynką warto przygotować także śledzie w oleju czy rybę po grecku.

Śledzie pod pierzynką - przygotuj filety śledziowe

Moczenie śledzi ma sporo zalet: ryba traci niezbyt przyjemny zapach, pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli, a mięso staje się kruche. Filety śledziowe możesz wymoczyć w wodzie lub w mleku. Wybierając pierwszy sposób, włóż filety do miski z zimną wodą i pozostaw zanurzone przez około 10 godzin. W trakcie moczenia śledzi 2 lub 3 razy wymień wodę.

Moczenie śledzi w mleku sprawia, że smak ryby staje się delikatniejszy. Możesz moczyć filety śledziowe w mleku od początku lub zanurzyć je na 2 godziny po wyjęciu z wody. Zamiast mleka możesz wykorzystać maślankę (zyskają nieco kwaśny smak), a nawet piwo lub wodę gazowaną z dodatkiem cytryny.

Śledzie pod pierzynką - czy dobre będą matiasy?


Młode śledzie inaczej zwane matiasami są bardzo cenione ze względu na swój delikatny smak. Niektórzy odradzają moczenie ich w wodzie lub mleku lub znaczne skrócenia czasu namaczania do 15 minut. W okresie bożonarodzeniowym najczęściej można kupić filety, które mają przypominać matiasy - w Polsce śledzie, które jeszcze nie odbyły tarła są poławiane jedynie wiosną i latem.

Dostępne w sprzedaży "śledzie a'la matias" nie mają z prawdziwymi matiasami wiele wspólnego. Aby kupić prawdziwego matiasa w grudniu warto zwracać uwagę na etykiety - w sklepach znajdziesz matiasy sprowadzane np. z Holandii.

Matiasy mają dużo więcej tłuszczu bogatego w kwasy Omega 3 niż filety dojrzałych śledzi.

Śledzie pod pierzynką - przepis

Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5 ziemniaków
  • 4 średnie buraki czerwone
  • 6 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 170 g tartego sera typu gouda
  • 300 ml majonezu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 pęczek zieleniny (szczypiorek lub natka pietruszki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz świeżo mielony do smaku
Wykonanie:

Krok 1:
Ziemniaki i buraki ugotuj w mundurkach w oddzielnych garnkach. Marchewkę możesz gotować razem z ziemniakami. W trzecim garnku ugotuj jajka na twardo. Warzywa odcedź, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Buraki możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 2:
Wymoczone wcześniej filety śledziowe pokrój w kostkę. To samo zrób z cebulą. Wymieszaj śledzie z cebulą, musztardą, świeżo mielonym pieprzem i olejem i ułóż na dnie salaterki. Na śledzie wyłóż ok 100 ml majonezu, przykrywając nim całą warstwę.

Krok 3:
Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Na warstwie śledziowej ułóż ziemniaki i marchewkę oraz ogórki, ponownie rozsmaruj majonez. Na majonezie ułóż buraki i przykryj ostatnią porcją majonezu.

Krok 4:
Jajka przeciśnij przez kratkę i dodaj do sałatki. Żółty ser zetrzyj na tarce, ułóż na jajkach, posyp posiekaną zieleniną. Gotowe śledzie pod pierzynką warto schłodzić w lodówce - najlepiej przygotuj je dzień przed podaniem.