Kalafior w panierce można podawać jako dodatek obiadowy, ale również jako przekąskę na drugie śniadanie lub kolację. Do smaku można dodać ulubione zioła.
Właściwości kalafiora
Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru i jodu. Dodatkowo jest źródłem witaminy B i beta-karotenu. Idealnie nadaje się dla osób walczących z nadwagą. Kalafior jest niskokaloryczny i szybko syci.
Jak zrobić kalafior w panierce?
Do przygotowania kalafiora w panierce potrzebujesz: jajek, bułki tartej, soli, oleju i kilku różyczek warzywa.
Prócz bułki tartej do zrobienia panierki możesz wykorzystać płatki owsiane lub kukurydziane. Wystarczy, że po obtoczeniu kalafiora w jajku zanurzysz go w płatkach. Dalej postępuj tak samo. Obtoczony kalafior usmaż na patelni na złocisty kolor z obu stron.
Właściwości kalafiora
Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fluoru i jodu. Dodatkowo jest źródłem witaminy B i beta-karotenu. Idealnie nadaje się dla osób walczących z nadwagą. Kalafior jest niskokaloryczny i szybko syci.
Jak zrobić kalafior w panierce?
Do przygotowania kalafiora w panierce potrzebujesz: jajek, bułki tartej, soli, oleju i kilku różyczek warzywa.
- Kalafior pokrój na małe różyczki i krótko ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem mleka (neutralizuje nieprzyjemny zapach).
- W misce rozbij jajka i dodaj soli.
- Ugotowany kalafior zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na patelni, aż kalafior się zarumieni. Gotowe.
Prócz bułki tartej do zrobienia panierki możesz wykorzystać płatki owsiane lub kukurydziane. Wystarczy, że po obtoczeniu kalafiora w jajku zanurzysz go w płatkach. Dalej postępuj tak samo. Obtoczony kalafior usmaż na patelni na złocisty kolor z obu stron.