Wszystkie kolory świata - warsztaty kulinarne z Lubellą

  • 2

Powszechnie wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu zapewniamy sobie energię potrzebną do tego, by dobrze rozpocząć poranek. Na warsztatach zorganizowanych przez Lubellę w Lawendowym Domu mieliśmy okazję przekonać się, jak Corn Flakes Pełnoziarniste mogą na dobre zagościć w naszym jadłospisie, sprawiając, że klasyczna wersja płatków z mlekiem odejdzie w niepamięć!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Wszystkie kolory świata - warsztaty kulinarne z Lubellą
fot. Fotolia
Zwiększona koncentracja, lepsza pamięć oraz obniżony poziom "złego" cholesterolu LDL to tylko niektóre z udowodnionych korzyści, które wynikają z włączenia zdrowych śniadań do naszej diety.

Możliwości jest wiele - jajecznica z pomidorami, kremowy serek ze szczypiorkiem na razowym pieczywie, a może płatki kukurydziane? Te ostatnie, z dodatkiem mleka czy jogurtu oraz ulubionymi owocami jagodowymi sprawiają, że od rana będzie gościł nam uśmiech na twarzy.

Propozycja chrupiących placków z dodatkiem owocowego musu to idealny posiłek na rozpoczęcie dnia. Dodatek Corn Flakes Pełnoziarnistych zapewnia spora dawkę błonnika, który odpowiada za uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu.

Dodatkowo pomaga oczyścić organizm ze zbędnych toksyn, by móc lepiej przyswajać związki mineralne z pokarmów. Prażone migdały nie tylko świetnie komponują się z malinami - pomagają zredukować nagromadzony w ciągu dnia stres, wzbogacając jednocześnie naszą dietę w potas.

Sos malinowy  placki z płatkami kukurydzianymi
Zdjęcie: Materiały prasowe

PLACUSZKI MIGDAŁOWO-KUKURYDZIANE Z MUSEM MALINOWYM ORAZ Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES PEŁNOZIARNISTE

Placuszki – składniki:

100 g płatków Lubella Corn Flakes Pełnoziarniste
100 g migdałów
50 g mąki Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody jajko
150 ml mleka kokosowego
skórka otarta z połowy cytryny

Mus – składniki:

250 g mrożonych malin
4 łyżki miodu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Migdały lekko uprażyć na patelni, uważając, żeby się nie spaliły. Zmielić w blenderze na mąkę.

2. Do miski wsypać płatki, mąkę migdałową i pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Jajko wymieszać z mlekiem. Mieszankę wlać do miski z sypkimi produktami. Dodać skórkę cytryny, wymieszać ciasto tak, by składniki się połączyły.

3. Olej rozgrzać na patelni. Wlać niewielką porcję ciasta, zmniejszyć moc palnika do minimum, smażyć placuszki do momentu, aż wierzch się lekko zetnie i pojawią się małe dziurki. To znak, że można je przełożyć na drugą stronę i dosmażyć.

4. Maliny przełożyć do garnka, dodać miód. Całość zagotować, zdjąć z ognia i zmiksować na mus. W podobny sposób można przygotować błyskawiczny mus truskawkowy.

Śniadanie w pośpiechu? To nie jest dobra wymówka, by odmawiać sobie zdrowego i pełnowartościowego posiłku, który możemy przygotować dzień wcześniej w zaciszu własnego domu. Energetyczne batony z płatkami Lubella Corn Flakes - idealnie sprawdzą się jako pierwsze, czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Bogactwo zbóż oraz orzechów w nich zawarte sprawia, że zmniejszamy ryzyko zachorowań na raka czy też występowania podwyższonego ciśnienia tętniczego w przyszłości. Nieocenione źródło witamin z grupy B oraz antyoksydantów zapewnia nam młodość na dłużej, skutecznie zwalczając wolne rodniki.

batony z płatkami kukurydzianymi
Zdjęcie: Materiały prasowe

KUKURYDZIANO-OWSIANO-KOKOSOWE BATONY ENERGETYCZNE Z PŁATKAMI LUBELLA CORN FLAKES

Składniki:

5 łyżek sezamu
4 łyki oleju
2 dojrzałe banany
150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
50 g płatków owsianych
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki obranych i odsolonych pistacji
2 łyżki obranych migdałów

Sposób przygotowania:

1. Nasiona sezamu podgrzać na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Przesypać je do blendera i włączyć urządzenie. Blendować metodą pulsacyjną, co jakiś czas zgarniając sezam ze ścianek. Na koniec dodać łyżeczkę oleju i blendować jeszcze chwilę razem, dopóki składniki się nie połączą. Powinna powstać gładka, lśniąca sezamowa pasta.

2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pastę z sezamu, oba rodzaje płatków, wiórki, miód, proszek do pieczenia, pistacje i posiekane migdały. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby płatki zmiękły.

3. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować prostokąt i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, a następnie pokroić.

Fanów wytrawnych śniadań z pewnością zainteresuje propozycja z dodatkiem sera białego oraz pleśniowego. Bogactwo białka i wapnia pomoże od rana zatroszczyć się o nasze kości, przeciwdziałając osteoporozie w przyszłości.

Chrupiące kulki obtoczone w złocistej panierce przygotowanej z płatków Lubella Corn Flakes idealnie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia. Uwzględniając sezonowe produkty, takie jak liście botwinki, skutecznie odkwasimy organizm jednocześnie dbając o układ nerwowy.

Płatki Lubella  Kulki z płatkami kukurydzianymi
Zdjęcie: Materiały prasowe

KULKI Z SERA PLEŚNIOWEGO W ZIOŁOWO-KUKURYDZIANEJ PANIERCE Z DODATKIEM PŁATKÓW LUBELLA CORN FLAKES

Składniki:

150 g sera pleśniowego
100 g sera białego półtłustego
150 g płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
łyżka jogurtu greckiego
1/4 pęczka szczypiorku kilka listków świeżej mięty
kilka plasterków świeżego ogórka
liście botwinki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ser pleśniowy i biały rozgnieść widelcem.

2. Płatki wsypać do torebki i lekko rozdrobnić dłonią. Połowę wsypać do sera.

3. Wlać śmietanę, dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

4. Dokładnie wymieszać i uformować z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego.

5. Posiekać szczypiorek i miętę.

Kulki obtaczać w pozostałych płatkach, układać na talerzu. Wierzch udekorować posiekanymi ziołami.

Jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie płatków kukurydzianych i jak często i w jaki sposób wykorzystujecie je w swojej kuchni?