W tradycyjnej wersji kapuśniak przygotowuje się na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. To klasyczna polska zupa, do której dodaje się ziemniaki i kiszoną lub świeżą kapustę. W różnych regionach kraju występuje pod wieloma postaciami i nazwami, ale baza zupy jest zawsze ta sama.
Jeśli jednak potrzebujesz odmiany i chcesz zrobić kapuśniak w nowej wersji, spróbuj zupy krem z kiszonej kapusty. Jest ona sycąca, delikatna dzięki słodkiej śmietanie i kwaśna dzięki kapuście. Zupę możesz podać z różnymi dodatkami, które za każdym razem nadadzą kremowemu kapuśniakowi nowego smaku i oblicza.
Zobacz jak zrobić kapustę kiszoną i wykorzystaj do przepisu domowe przetwory.
Składniki:
Z czym możesz podać zupę krem z kiszonej kapusty? Danie będzie wyglądało i smakowało wspaniale, jeśli na wierzch położysz chipsy z boczku i drobno posiekany szczypiorek. Wystarczy usmażyć plastry boczku tak, aby były chrupiące i mocno zarumienione.
Dodatek śmietany kremówki nadaje kapuśniakowi lekko słodkiego smaku. Taka zupa sprawdzi się świetnie w towarzystwie podprażonych przez chwilę na patelni płatków migdałów, lub siekanych orzechów. Oprószone świeżo mielonym pieprzem i polane oliwą danie, będzie wyglądało wybornie!
Dodaj na wierzch zupy krem karmelizowaną cebulę i podsmażone plasterki pikantnej kiełbaski chorizo. Ten smak z pewnością przypadnie do gusty wielbicielom ostrych smaków.
Zobacz, jak perfekcyjnie smażyć i karmelizować cebulę, aby nie była gorzka.
Doskonałym dodatkiem będą grzanki posypane parmezanem lub dowolnym żółtym serem i skropione oliwą. Taka klasyka w połączeniu z kwaśno-słodkim smakiem kremowego kapuśniaka zasmakuje każdemu.
Sprawdź 10 przepisów na rozgrzewające zupy.
fot. Adobe Stock
Jeśli jednak potrzebujesz odmiany i chcesz zrobić kapuśniak w nowej wersji, spróbuj zupy krem z kiszonej kapusty. Jest ona sycąca, delikatna dzięki słodkiej śmietanie i kwaśna dzięki kapuście. Zupę możesz podać z różnymi dodatkami, które za każdym razem nadadzą kremowemu kapuśniakowi nowego smaku i oblicza.
Zobacz jak zrobić kapustę kiszoną i wykorzystaj do przepisu domowe przetwory.
Przepis na kremowy kapuśniak
Przepis na kapuśniak w formie kremu jest banalnie prosty. Zupa wymaga jedynie dłuższego gotowania, ponieważ kapusta kiszona musi zmięknąć. Warto poświęcić ten czas i rozsmakować się w idealnej na chłodne dni zupie krem.Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1½ l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 250 g śmietany 30%,
- 1 łyżeczka kminku mielonego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- olej lub masło do smażenia.
- Ziemniaki i cebule obierz i pokrój niedbale w kostkę.
- W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista.
- Do cebuli dodaj ziemniaki i przyprawy. Smaż wszystko przez kilka minut.
- Wlej bulion i śmietankę. Gotuj wszystko przez ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kapustę kiszoną odcedź na sitku. Sok zachowaj na później, może przydać się do dokwaszenia zupy.
- Kapustę poszatkuj i wrzuć do ugotowanych w bulionie ziemniaków.
- Gotuj kapuśniak przez 1 godzinę, aż kapusta wyraźnie zmięknie.
- Po ugotowaniu dopraw zupę do smaku – tutaj możesz dolać sok z kapusty kiszonej, jeśli zupa jest za mało kwaśna.
- Kiedy kapuśniak wystygnie, zblenduj zupę na aksamitny krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę wrzątku i wymieszać.
- Zupę podawaj z ulubionymi dodatkami lub kromką chleba.
Kremowy kapuśniak – jakie dodatki?
Zupa krem z kapusty kiszonej doskonale smakuje podana w najprostszej wersji z kromką świeżego pieczywa. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie dania, skorzystaj z naszych propozycji na pyszne dodatki do kremowego kapuśniaka.Z czym możesz podać zupę krem z kiszonej kapusty? Danie będzie wyglądało i smakowało wspaniale, jeśli na wierzch położysz chipsy z boczku i drobno posiekany szczypiorek. Wystarczy usmażyć plastry boczku tak, aby były chrupiące i mocno zarumienione.
Dodatek śmietany kremówki nadaje kapuśniakowi lekko słodkiego smaku. Taka zupa sprawdzi się świetnie w towarzystwie podprażonych przez chwilę na patelni płatków migdałów, lub siekanych orzechów. Oprószone świeżo mielonym pieprzem i polane oliwą danie, będzie wyglądało wybornie!
Dodaj na wierzch zupy krem karmelizowaną cebulę i podsmażone plasterki pikantnej kiełbaski chorizo. Ten smak z pewnością przypadnie do gusty wielbicielom ostrych smaków.
Zobacz, jak perfekcyjnie smażyć i karmelizować cebulę, aby nie była gorzka.
Doskonałym dodatkiem będą grzanki posypane parmezanem lub dowolnym żółtym serem i skropione oliwą. Taka klasyka w połączeniu z kwaśno-słodkim smakiem kremowego kapuśniaka zasmakuje każdemu.
Sprawdź 10 przepisów na rozgrzewające zupy.
fot. Adobe Stock