Zupa krem z kapusty kiszonej – przepis na kapuśniak w nowej odsłonie

Przepis na kapuśniak w kremowej wersji, do którego potrzebujesz kapusty kiszonej, ziemniaków i słodkiej śmietany. Po ugotowaniu do miękkości, wszystkie składniki zmiksuj na krem i dopraw do smaku. To pyszna i prosta wersja tradycyjnej zupy w nowym wydaniu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zupa krem z kapusty kiszonej – przepis na kapuśniak w nowej odsłonie
fot. Adobe Stock
W tradycyjnej wersji kapuśniak przygotowuje się na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. To klasyczna polska zupa, do której dodaje się ziemniaki i kiszoną lub świeżą kapustę. W różnych regionach kraju występuje pod wieloma postaciami i nazwami, ale baza zupy jest zawsze ta sama. 

Jeśli jednak potrzebujesz odmiany i chcesz zrobić kapuśniak w nowej wersji, spróbuj zupy krem z kiszonej kapusty. Jest ona sycąca, delikatna dzięki słodkiej śmietanie i kwaśna dzięki kapuście. Zupę możesz podać z różnymi dodatkami, które za każdym razem nadadzą kremowemu kapuśniakowi nowego smaku i oblicza. 

Zobacz jak zrobić kapustę kiszoną i wykorzystaj do przepisu domowe przetwory.

Przepis na kremowy kapuśniak

Przepis na kapuśniak w formie kremu jest banalnie prosty. Zupa wymaga jedynie dłuższego gotowania, ponieważ kapusta kiszona musi zmięknąć. Warto poświęcić ten czas i rozsmakować się w idealnej na chłodne dni zupie krem.

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1½ l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 250 g śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • olej lub masło do smażenia.
Wykonanie:
  1. Ziemniaki i cebule obierz i pokrój niedbale w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista.
  3. Do cebuli dodaj ziemniaki i przyprawy. Smaż wszystko przez kilka minut.
  4. Wlej bulion i śmietankę. Gotuj wszystko przez ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Kapustę kiszoną odcedź na sitku. Sok zachowaj na później, może przydać się do dokwaszenia zupy.
  6. Kapustę poszatkuj i wrzuć do ugotowanych w bulionie ziemniaków.
  7. Gotuj kapuśniak przez 1 godzinę, aż kapusta wyraźnie zmięknie.
  8. Po ugotowaniu dopraw zupę do smaku – tutaj możesz dolać sok z kapusty kiszonej, jeśli zupa jest za mało kwaśna.
  9. Kiedy kapuśniak wystygnie, zblenduj zupę na aksamitny krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dolać odrobinę wrzątku i wymieszać.
  10. Zupę podawaj z ulubionymi dodatkami lub kromką chleba.

Kremowy kapuśniak – jakie dodatki?

Zupa krem z kapusty kiszonej doskonale smakuje podana w najprostszej wersji z kromką świeżego pieczywa. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie dania, skorzystaj z naszych propozycji na pyszne dodatki do kremowego kapuśniaka.

Z czym możesz podać zupę krem z kiszonej kapusty? Danie będzie wyglądało i smakowało wspaniale, jeśli na wierzch położysz chipsy z boczku i drobno posiekany szczypiorek. Wystarczy usmażyć plastry boczku tak, aby były chrupiące i mocno zarumienione.

Dodatek śmietany kremówki nadaje kapuśniakowi lekko słodkiego smaku. Taka zupa sprawdzi się świetnie w towarzystwie podprażonych przez chwilę na patelni płatków migdałów, lub siekanych orzechów. Oprószone świeżo mielonym pieprzem i polane oliwą danie, będzie wyglądało wybornie!

Dodaj na wierzch zupy krem karmelizowaną cebulę i podsmażone plasterki pikantnej kiełbaski chorizo. Ten smak z pewnością przypadnie do gusty wielbicielom ostrych smaków. 

Zobacz, jak perfekcyjnie smażyć i karmelizować cebulę, aby nie była gorzka. 

Doskonałym dodatkiem będą grzanki posypane parmezanem lub dowolnym żółtym serem i skropione oliwą. Taka klasyka w połączeniu z kwaśno-słodkim smakiem kremowego kapuśniaka zasmakuje każdemu.

 
Sprawdź 10 przepisów na rozgrzewające zupy.

Zupa krem z kapusty kiszonej z boczkiem Zupa krem z kiszonej kapusty z płatkami migdałów
fot. Adobe Stock