7 odsłon faszerowanych jajek

  • 4

Nie masz pomysłu na urozmaicenie monotematycznego menu? Warto przyrządzić jajka faszerowane, które są doskonałą przekąską zarówno na co dzień jak i od święta. Sprawdź nasze najlepsze propozycję na te przystawki!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
7 odsłon faszerowanych jajek
fot. Fotolia

Jajka faszerowane to pyszna alternatywa dla nudnych posiłków. Doskonale smakują, a dodatkowo stanowią wspaniałą dekorację stołu. Zanim przejdziemy do ich przygotowywania, warto dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy o jajkach.

Jajko zwiera w swoim składzie sporo witaminy A i E,  które zapobiegają zmianom skórnym związanym z trądzikiem, poprawiają także jędrność i gładkość cery. Żółtko jajek to skarbnica dobroczynnych składników! Zawiera ono luteinę, która filtruje szkodliwe dla oczu światło niebieskie i zapobiega uszkodzeniom siatkówki. Żółtko to także doskonałe źródło choliny, niezbędnej nam do odpowiedniej pracy mózgu.

Czym nafaszerować jajka? To zależy już wyłącznie od Waszej fantazji! Bazą naszych pyszności jest najczęściej żółtko, które wydrążymy z ugotowanych już jaj.  Produkty, które doskonale skomponują się z żółtkiem to pieczarki, wędliny, sery, warzywa, a także pasty rybne i smakołyki w postaci pysznej pietruszki, koperku, bazylii czy szczypiorku. Aby połączyć wszystkie składniki i dodać nadzieniu charakterystycznego smaku, wystarczy zastosować uwielbianego przez wszystkich majonezu!

WYPEŁNIONE PYSZNOŚCIAMI

Przystawkę w postaci jajek warto podać nie tylko na wielkanocnym stole. Śmiało zaserwować ją można na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach towarzyskich. Przygotowanie jajek z farszem sardynkowym, nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Podając ten przysmak na soczystej sałacie nadacie mu bardziej dekoracyjnego wyglądu.

Przepis na jajka faszerowane na ciepło znajdzie doskonałe zastosowanie szczególnie wtedy, kiedy spodziewamy się gości. Dla lepszego smaku tej propozycji, farsz warto urozmaicić o dużą ilość świeżych ziół! Marmurkowe jajka nadziewane pastą to cudowny element dekoracji stołu. Gwarantujemy, że smak podawanej przekąski równa się jego wizualnym walorom.

Jajka faszerowane

Sposobem na nudne posiłki będzie pikantne jajko faszerowane. Tak przygotowana przekąska, zasmakuje wszystkim wielbicielom ostrzejszych smaków! Na Waszych stołach nie może zabraknąć także jajek faszerowanych awokado. Do przygotowania tych jajecznych smakołyków będziecie potrzebować delikatnego serka mascarpone, pysznego miąższu awokado i soku z cytryny.

Zachęcamy także do przyrządzenia pysznych jajek faszerowanych wędzonym łososiem. Jest to idealna propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację! Niezwykle zdrową i pożywną przekąską są jaja faszerowane pastą szczypiorkową. Polecamy podać je do świeżego pieczywa i wędliny.

Nie ma nic lepszego od  własnoręcznie przygotowanych przystawek i przekąsek! Jakie są Wasze ulubione farsze do jajek? Dodawajcie sprawdzone przepisy na te cudowne przysmaki. Pamiętajcie, że każdy udostępniony przepis nagradzany jest wirtualami, które możecie wymieniać na nagrody!

                                             Dodaj przepis