Wielkanocne potrawy z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można przygotować świąteczne, wielkanocne klasyki. Zobacz potrawy na Wielkanoc z ciastem francuskim!

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Wielkanocne potrawy z ciasta francuskiego
fot. Fotolia
Ciasto francuskie - pyszne, ale pracochłonne. Kupione w sklepie może nie smakuje idealnie tak ja domowe, ale jest dobrym zamiennikiem i pozwala oszczędzić sporo czasu. Paczka lub dwie francuskiego ciasta schowana w lodówce pozwoli stworzyć szybki, wielkanocny klasyk na nowo! Z ciasta francuskiego przygotujecie także małe i słodkie ciasteczka.

Na ostro

1) Jajka przepiórcze zapiekane w cieście francuskim z serem i szynką to niezwykle efektowna i prosta w przygotowaniu potrawa, która na pewno zrobi wrażenie na naszych gościach. Można je podać na śniadanie, ale też jako przystawkę do świątecznego obiadu.

2) Jajko zapiekane we francuskiej kokilce to trochę inny, ale równie smaczny pomysł. Kokilki z ciasta francuskiego robimy przy pomocy formy do muffinek. Całości dopełniają suszone pomidory i świeży szczypiorek.

Ciasto francuskie Ciasto francuskie

3) Marynowane schabiki - czyli roladki schabowe faszerowane fetą i tymiankiem, zawinięte w ciasto francuskie. Pomysłowe i pyszne!

4) Białe kiełbaski we francuskim płaszczyku to z kolei pomysł na tradycyjny wielkanocny przysmak - białą kiełbasę przyprawioną majerankiem i czosnkiem. Kiełbaski najlepiej smakują podane z chrzanem, musztardą lub sałatką jarzynową.

5) Kolejna odsłona białej kiełbasy - tym razem z ziarnem sezamowym i pestkami z dyni.

Na słodko

 Ciasto francuskie

6) Mazurek na cieście francuskim? Czemu nie! Odkryjcie przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne trochę inaczej.

7) Słodkie zawijańce z ciasta francuskiego - pyszna przekąska i deser, prosty i idealny do świątecznej kawki.

8) Bułeczki z waniliowym serkiem - słodkie bułeczki z ciasta francuskiego i białego sera z waniliowym aromatem.