Jak zrobić sos do mięsa?

Sos do mięsa, w zależności od jego rodzaju, przygotowuje się z warzyw lub owoców. Często wykorzystywany jest także sos własny, który tworzy się w trakcie pieczenia lub duszenia mięsa.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos do mięsa?
fot. Fotolia
Niektóre rodzaje mięs znakomicie smakują w towarzystwie sosów. Pieczony schab, gęś lub kaczka, duszona karkówka lub grillowany filet z kurczaka. Te dania znacznie lepiej smakują, gdy są polane dodatkowo aromatycznym sosem. Przygotowanie dobrego sosu do mięsa nie jest wcale trudne. Szczególnie, że czasem wystarczy wykorzystać sos własny!

Jak zrobić sos z mięsa?

Sos z mięsa jest banalnie prosty do przygotowania. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się znakomitym sosem.
  • Do przygotowania sosu mięsnego będą potrzebne: kawałki wieprzowiny, wołowiny lub drobiu, odrobina wody, cebula, olej, przyprawy (np. sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czerwona papryka). Opcjonalnie: mąka lub inny składnik do zagęszczenia sosów.
  • Cebulę należy posiekać na drobną kostkę i wrzucić na rozgrzany w garnku tłuszcz.
  • Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone mięso i obsmażamy z każdej strony.
  • Kiedy się przyrumieni – zalewamy całość odrobiną wody i dusimy pod przykryciem.
  • Po ok. 15-20 minutach sprawdzamy mięso – jeśli jest miękkie, wyciągamy je.
  • Sam sos doprawiamy i smażymy, aby się nieco zredukował.
  • W razie potrzeby sos zagęszczamy. Gotowe!
Ważne: Jeśli przygotowujemy duszoną karkówkę, schab lub gotujemy pulpeciki – nie musimy wyciągać mięsa z sosu.

Jak zrobić sos do wieprzowiny?

Wieprzowinę najczęściej serwuje się w sosie własnym. Jeśli jednak chcemy urozmaicić nieco nasze danie, zawsze możemy sięgnąć po jeden z poniższych wariantów:
  • Sos grzybowy – można go przyrządzić zarówno na bazie pieczarek, boczniaków, jak i grzybów leśnych – świeżych lub suszonych. Znakomicie komponuje się z pieczeniami nie tylko z wieprzowiny, ale także wołowiny czy dziczyzny.
  • Sos śliwkowy – przygotowywany jest na bazie suszonych śliwek, które dusi się z dodatkiem bulionu (lub sosu mięsnego), cebuli i przypraw. Taki sos świetnie pasuje do schabu i żeberek.
  • Sos chrzanowy – robi się go ze świeżego chrzanu z dodatkiem śmietany, rosołu i masła. Całość gotuje się kilka minut na małym ogniu.
  • Sos musztardowo-miodowy – musztardę gotuje się z odrobiną miodu i przypraw. W sytuacji, gdy sos jest za gęsty, rozrzedza się go przy pomocy bulionu.

Jak zrobić sos do drobiu?

Sos do dań z drobiu (w tym do pieczonej gęsi lub kaczki) przygotowuje się najczęściej na bazie warzyw i owoców. Z jakimi sosami można podawać drób?
  • Sos żurawinowy – robi się go na bazie suszonej żurawiny podduszonej w bulionie. Dodatkowo można go osłodzić miodem lub cukrem.
  • Sos z suszonych owoców – można tutaj wykorzystać morele, śliwki czy daktyle. Wystarczy je poddusić do miękkości a następnie przetrzeć sos przez gęste sitko.
  • Sos warzywny – może być zrobiony na bazie pora, cebuli, marchewki i wielu innych warzyw. Wystarczy je poddusić i przetrzeć.
  • Sos serowy – idealnie sprawdza się do roladek drobiowych. Przygotowuje się go na bazie serka topionego, wymieszanego z odrobiną śmietany.