Charakterystyka kuchni angielskiej

Kuchnia angielska jest różnorodna, gdyż czerpie inspiracje ze sztuki kulinarnej innych krajów, na przykład Indii, Turcji, Niemiec, Francji albo Włoch. Brytyjskie potrawy są smaczne, proste w przygotowaniu, łatwo dostępne, ale jednocześnie wysokokaloryczne, ciężkostrawne i niezbyt wyraziste w smaku. Większość posiłków stanowi smażone, pieczone i grillowane mięso (jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób), najczęściej przyrządzone w panierce z bułki tartej. Na tradycyjne angielskie śniadanie składają się: jajka sadzone, kiełbasa, tosty, fasolka po bretońsku, bekon, placki ziemniaczane (hash browns), pomidory oraz kawa lub herbata. Na obiad jada się fish and chips, czyli rybę z frytkami, jagnięcinę w sosie miętowym, węgorza w galarecie, befsztyk, beef Wellington (polędwica wołowa z grzybami i pasztetem zapiekana w cieście francuskim), lancashire hotpot (potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków), pork pie (wieprzowinę w cieście), toad in the hole  (kiełbaski w cieście), pieczeń drobiową, zapiekanki, zupy, a także pastę kornwalijską (potrawa z ciasta francuskiego, mięsa, warzyw i przypraw). Kolację stanowią dania śniadaniowe bądź kanapki z wędliną, pastą, serem, dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, sosem albo warzywami.

Najsmaczniejsze angielskie desery

Anglicy są znani z zamiłowania do herbaty, szczególnie tej z mlekiem. Najczęściej napój pije się po południu jako podwieczorek. Do herbaty podaje się angielskie desery, na przykład crumble (zapiekany placek z owocami), sponge cake (biszkopt) bądź apple pie, czyli ciasto jabłkowe. W okresie Bożego Narodzenia przygotowuje się słodki świąteczny pudding. Jest to ciasto z owocami, bakaliami, orzechami oraz przyprawami korzennymi.

 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia angielska Kategorie

Keks angielski

Keks angielski

Keks to ciasto biszkoptowe z mnóstwem bakalii i orzechów, pieczone w dużej prostokątnej formie. Keks angielski różni się od tradycyjnego tym, że przed dodaniem do masy, suszone owoce moczy się w rumie, a po upieczeniu nasącza się nim również ciasto. Do keksów można dodawać ulubione bakalie w wersji podstawowej, czyli: rodzynki, daktyle, skórkę pomarańczową i orzechy. Ciekawym pomysłem jest upieczenie keksu z kandyzowanymi ananasami, kawałkami suszonego kokosa, morelami, figami i kruszoną czekoladą.

Kuchnie świata

Kuchnie świata

Różnorodność smaków, połączenie tradycji i nowoczesności oraz egzotyka to tylko niektóre zalety kuchni świata. Kuchnia jest bowiem istotnym elementem kultury i tożsamości każdego narodu. Włochy oferują nam wspaniałe makarony i oliwy, z Francji możemy spróbować wyśmienitych serów oraz win, a wielbicielom trawy cytrynowej i świeżego imbiru z pewnością posmakują potrawy w stylu tajskim. To tylko fragment kuchni świata, zaskakującej bogactwem inspiracji, która nie ma ograniczeń kulturowych.

Pudding

Pudding

Pudding to ogólna nazwa deseru z kuchni brytyjskiej. Najczęściej jest przygotowywany z mąki, tłuszczu i jaj. Pudding bywa gotowany, pieczony lub podawany na zimno. Popularny deser dietetyczny to pudding chia. Danie robi się z mleka kokosowego, nasion chia, miodu i wanilii. Najlepiej smakuje z dodatkiem owoców jak jeżyny lub truskawki. Dobrym pomysłem jest też pudding czekoladowy, który podaje się z bitą śmietaną lub budyniem. Świetnie pasuje jako dodatek do kawy lub aromatycznej herbaty.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się z dodatkiem rozmaitych składników: warzyw, grzybów, mielonego lub pieczonego mięsa, szynki i serów. Sycącą potrawą jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Do jej przygotowania można użyć drobno zmielonego mięsa cielęcego, wieprzowego lub drobiowego. W roli pożywnego obiadu sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, którą należy wcześniej podsmażyć. Równie smacznym daniem jest wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem pod grubą warstwą sera mozzarella.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami to pyszny deser najbardziej popularny w kuchni angielskiej. Istnieje wiele odmian tego ciasta, w Polsce najbardziej popularna jest szarlotka. Dobrym pomysłem na deser jest placek z jabłkami i budyniem waniliowym lub placek z jabłkami i orzechami. Owoce zawarte w potrawie nadają jej wilgotności i soczystości. Danie świetnie komponuje się z cynamonem lub kardamonem. Dzięki jabłkom, deser jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Owoce te mają dużą zawartość witaminy C i błonnika.

Znaleźliśmy 207 przepisów w kategorii Kuchnia angielska

Pudding jagodowy

Pudding jagodowy

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: