Charakterystyka kuchni angielskiej

Kuchnia angielska jest różnorodna, gdyż czerpie inspiracje ze sztuki kulinarnej innych krajów, na przykład Indii, Turcji, Niemiec, Francji albo Włoch. Brytyjskie potrawy są smaczne, proste w przygotowaniu, łatwo dostępne, ale jednocześnie wysokokaloryczne, ciężkostrawne i niezbyt wyraziste w smaku. Większość posiłków stanowi smażone, pieczone i grillowane mięso (jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób), najczęściej przyrządzone w panierce z bułki tartej. Na tradycyjne angielskie śniadanie składają się: jajka sadzone, kiełbasa, tosty, fasolka po bretońsku, bekon, placki ziemniaczane (hash browns), pomidory oraz kawa lub herbata. Na obiad jada się fish and chips, czyli rybę z frytkami, jagnięcinę w sosie miętowym, węgorza w galarecie, befsztyk, beef Wellington (polędwica wołowa z grzybami i pasztetem zapiekana w cieście francuskim), lancashire hotpot (potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków), pork pie (wieprzowinę w cieście), toad in the hole  (kiełbaski w cieście), pieczeń drobiową, zapiekanki, zupy, a także pastę kornwalijską (potrawa z ciasta francuskiego, mięsa, warzyw i przypraw). Kolację stanowią dania śniadaniowe bądź kanapki z wędliną, pastą, serem, dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, sosem albo warzywami.

Najsmaczniejsze angielskie desery

Anglicy są znani z zamiłowania do herbaty, szczególnie tej z mlekiem. Najczęściej napój pije się po południu jako podwieczorek. Do herbaty podaje się angielskie desery, na przykład crumble (zapiekany placek z owocami), sponge cake (biszkopt) bądź apple pie, czyli ciasto jabłkowe. W okresie Bożego Narodzenia przygotowuje się słodki świąteczny pudding. Jest to ciasto z owocami, bakaliami, orzechami oraz przyprawami korzennymi.

 
Zdjęcie: Fotolia

Kuchnia angielska Kategorie

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się z dodatkiem rozmaitych składników: warzyw, grzybów, mielonego lub pieczonego mięsa, szynki i serów. Sycącą potrawą jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Do jej przygotowania można użyć drobno zmielonego mięsa cielęcego, wieprzowego lub drobiowego. W roli pożywnego obiadu sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, którą należy wcześniej podsmażyć. Równie smacznym daniem jest wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem pod grubą warstwą sera mozzarella.

Znaleźliśmy 194 przepisów w kategorii Kuchnia angielska

Pudding jagodowy

Pudding jagodowy

jaga85 jaga85
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pudding z jagodami

Pudding z jagodami

Beatris Beatris
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: