Z pora przygotowuje się również smaczne surówki, do których najczęściej dodaje się marchew, jabłko, seler i/lub kukurydzę. Klasyczną odmianą surówki jest ta, wykonana z pora, drobno poszatkowanej białej kapusty, jabłek i majonezu. Smaczną surówką do codziennego obiadu będzie surówka z pora, marchewki, jabłka, cukinii i kiszonych ogórków. Pora należy pokroić w krążki, a następnie sparzyć wrzącą wodą i odcisnąć. Cukinie myje się i ściera na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępuje się z marchewką, kiszonymi ogórkami i jabłkami (z jabłek, po umyciu, należy wyciąć gniazda nasienne). Wszystkie starte warzywa łączy się z majonezem i przyprawia do smaku za pomocą soli, pieprzu oraz cukru.
Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Kalarepa to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywo, które możemy wykorzystać do dań zarówno duszoną jak i na surowo. Tą ostatnią warto pociąć w drobne paseczki lub nitki i dodać do surówki. Idealnie komponuje się z jabłkiem oraz marchewką i może być podawana jako dodatek do obiadu. Tak przygotowaną warto wzbogacić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.

Majonez wegański

Majonez wegański

Wegański majonez bez jajek przygotuje się z łuskanego słonecznika, oleju rzepakowego, gorącej wody, białego octu winnego, musztardy, soli i cukru. Majonez w wersji wege, który doskonale komponuje się z różnymi sałatkami, przyrządzi się również przy użyciu wędzonego tofu utartego z olejem z pestek winogron. Wyśmienitym dodatkiem do sałatki jarzynowej jest majonez wegański z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki blenduje się z wodą, czosnkiem, musztardą, sokiem z cytryny i olejem. Gotowy sos wystarczy doprawić solą i pieprzem.

Sos aioli

Sos aioli

Sos do sałatki to jej kluczowy składnik – łączący wszystkie smaki. Francuski sos aioli może z powodzeniem zastępować majonez. Przyrządza się go z żółtek ugotowanych na twardo jajek, dużej ilości świeżego czosnku, musztardy, oliwy i soku z cytryny. W wersji wegańskiej żółtka można zastąpić np. pokruszonym drobno serem tofu lub płatkami drożdżowymi. Sos aioli jest bardzo uniwersalny. Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi rodzajami sałat, świeżymi warzywami, mięsnymi oraz rybnymi dodatkami. Aioli ma postać gęstej emulsji, można do niego dodawać również świeżo mielony pieprz i ocet, np. balsamiczny.

Surówka z marchewki

Surówka z marchewki

Szybka i prosta surówka do obiadu? To musi być sałatka z marchewki! Te warzywo świetnie pasuje do większości dań obiadowych, szczególnie do smażonych mięs i ryb. Można ją zetrzeć na tarce i podać z dodatkiem soku z cytryny lub wymieszać ją z kawałkami jabłka. Surówkę z marchewki można stworzyć także w wersji słonej. Wystarczy zamiast jabłka dodać seler naciowy lub pietruszkę.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Surówki

Surówki

Surówki do obiadu robi się jedynie ze świeżych warzyw i owoców. Do przyprawienia surówki z marchewki wystarczy szczypta soli, pieprzu, cukru i kilka kropli oliwy. W zdrowych surówkach dietetycznych majonez i śmietanę zastępuje się oliwą i dressingiem na bazie octu winnego lub soku z cytryny. Surówki obiadowe do mięs, ryby lub na grilla warto aromatyzować dużą ilością świeżych ziół (rozmarynem, bazylią, miętą, szczypiorkiem, lubczykiem, estragonem, koperkiem) oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Surówki dla dzieci

Surówki dla dzieci

Niezbędnym dodatkiem do obiadu są surówki, będące znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Jedną z bardziej lubianych przez dzieci jest surówka z marchwi, selera i jabłka. Do potraw mięsnych i rybnych świetnie sprawdza się także surówka z kapusty czerwonej lub pekińskiej.

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to doskonały całoroczny dodatek do przystawek i drugich dań. Do surówki z kapusty kiszonej i marchewki wystarczy zetrzeć na tarce warzywa korzeniowe, dolać odrobinę oleju i posypać ją świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekana natką pietruszki. Surówki z kapusty czerwonej, białej bądź włoskiej wymagają odrobiny kreatywności i przyprawienia ich majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym, solą, cukrem, pieprzem ziołowym albo przyprawą do potraw chińskich.

Polecane przepisy do kategorii Surówka z pora

Znaleźliśmy 265 przepisów w kategorii Surówka z pora

Surówka z pora

Surówka z pora

Justyna92 Justyna92
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Surówka do obiadu

Surówka do obiadu

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: