Białe,czy czerwone?
Wyróżniamy 3 rodzaje wina do posiłków:Białe wytrawne do lekkich potraw,czerwone wytrawne do ciężkich potraw,a słodkie wyłącznie do deserów.
Jak zrobić smaczny alkohol domowym sposobem? Domowy alkohol możliwy do zrobienia tylko na spirytusie? Z czego najlepsza jest domowa nalewka? Jak zrobić miód pitny tak, aby był smacznym domowym alkoholem? Wino i piwo prosto z naszej kuchni? To możliwe! Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące domowych alkoholi oraz dowiesz się jak w kuchennym zaciszu przygotować domowy alkohol.
Kapslownica, karafki, korki, gąsiory, szczotki do mycia balonów i butelek – między innymi te akcesoria są niezbędne przy produkcji domowego alkoholu przy produkcji takich alkoholi jak piwo, nalewki, wino, miody pitne, bimber.
Czy grzane piwo jest lepsze od zimnego? Do przyrządzenie domowego piwa lepszy jest gotowy syrop słodowy czy drożdże? W zakładce Piwa znajdziesz informacje dotyczącego tego trunku oraz sposobu jego przyrządzania w domu.
Filtrowanie to jeden z procesów, któremu poddajemy naszą domową nalewkę. Wiesz jak to zrobić? Ile czasu w naszym barku może stać nasza domowa nalewka? Czy owoce do domowej nalewki lepiej pozbawić pestek? Odpowiedzi na te pytania i nie tylko znajdziesz w zakładce Nalewki.
W zakładce Wina dowiesz się jak przyrządzić domowe wino, czy do domowego trunku pasują tylko winogrona oraz co jest najważniejszą częścią procesu produkcji wina. Domowa produkcji wina może wydać się pracochłonna jednak nie powinna być problemem dla początkującego winiarza.
Jednym z najstarszych alkoholi wytwarzanych w Polsce jest miód pitny. Trunek ten z łatwością można przyrządzić w domu. Zimą na rozgrzanie warto wypróbować go w formie grzanego miodu pitnego. Czy miód korzenny pitny ma intensywniejszy smak niż miód bez dodatków. Sprawdźcie informacje o miodach pitnych w zakładce Miody.
Przygotowanie domowych alkoholi z naszymi poradami będzie o wiele łatwiejsze i smaczne.
Wyróżniamy 3 rodzaje wina do posiłków:Białe wytrawne do lekkich potraw,czerwone wytrawne do ciężkich potraw,a słodkie wyłącznie do deserów.
Kieliszki jakie i do jakiego wina.
Balon na wino nie musi stać zakurzony w kącie pokoju, czekając na nadejście lata. Zobacz, z czego można zrobić wino zimą.
100 mililitrów gęstego syropu wlane do butelki spirytusu pozostawione na parę dni – czy z zaprawki do alkoholi da się zrobić domowe brandy lub whisky?
Domowe wino możemy z łatwością postarzyć, nadając mu nie charakteru i stylu. Wystarczy dodać do niego odrobinę… dębu.
Nic tak jesienią i zimą nie rozgrzeje, jak kufel dobrego grzanego wina lub piwa.
Samemu można przygotować idealne lekarstwo. Gdy precyzyjnie dobierzemy składniki, nalewka pokona każdą chorobę.
Polakom znudziły się marki piwa proponowane przez wielki koncerny. Piwa produkowane przez lokalne browary szturmem zdobywają nowe segmenty rynku i podniebienia smakoszy.
Smaczne likiery mleczne i kremy możemy bez trudu przyrządzić w domowym zaciszu. Warto, jednak wiedzieć jak wybrać i połączyć ze sobą składniki.
Do domowych nalewek możemy użyć bardzo wielu składników dostępnych w naszej domowej spiżarni. Zobacz, jak łączyć ze sobą zioła i przyprawy, by stworzyć aromatyczne likiery ziołowe.